Ο Τσίπρας προτείνει και η ΚΕ αποφασίζει για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Η συμβιβαστική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το όνομα. Ως τις 17 Απριλίου θα εγγράφονται νέα μέλη και στις 2-4 Μαΐου θα εκλεγούν οι 5-6 χιλιάδες σύνεδροι για το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα επικυρώσει το μετασχηματισμό του κόμματος

Τον Αλέξη Τσίπρα εξουσιοδότησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το νέο όνομα του κόμματος (ουσιαστικά την προσθήκη ώστε να σηματοδοτείται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ).

Έτσι η προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντρική Επιτροπή όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου επί πεντάωρο.

Συμβιβασμός

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λύση συμβιβασμού, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Νίκος Βούτσης καθώς με δημόσια παρέμβασή του την προηγούμενη εβδομάδα ουσιαστικά απευθύνθηκε στους «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ και απείλησε με διχασμό ανάμεσα στα κομματικά στρατόπεδα αν διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα με το ερώτημα για την ονοματοδοσία του νέου ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο τραπέζι στην περίπτωση που στην πρόταση Τσίπρα υπάρξει αντιπρόταση από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Μάλιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεσμευτικό, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές «ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον απολογισμό της ως τώρα πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το κείμενο που έχουν συντάξει οι Αριστείδης Μπαλτάς, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Δραγασάκης.

Αυτό το κείμενο θα τεθεί για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, η ΠΓ αποφάσισε:

– Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.

– Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Εγγραφή μελών και εκλογή συνέδρων

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθεί :

– Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 23 Φλεβάρη όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.

– Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.

– Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

– Η τελευταία ημέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.

– Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι. Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk