Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγραψε ιστορία καθώς ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το κοινοβούλιο ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο εκλέχθηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 261 ψήφους.

Η κ. Σακελλαροπούλου ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ2%). Οι κκ Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε «παρών». Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Το απρόοπτο με τον Μεϊκόπουλο

Ειδικά για τον κ. Μεϊκόπουλο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόλαβε να έρθει εγκαίρως στο κοινοβούλιο λόγω μηχανικής βλάβης που είχε το αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, ψήφισαν 294 βουλευτές εκ των οποίων οι 261 τάχθηκαν υπέρ της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από τη διαδικασία απουσίαζαν έξι βουλευτές ενώ 33 ψήφισαν «παρών».

Η κ. Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.

Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές του ευχές για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Δήλωση του Πρωθυπουργού

Αμέσως μετά την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια όμορφη, μια ηλιόλουστη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμά μας. Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού Έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε. Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Θέλω, και πάλι να ευχηθώ στην κυρία Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία στα καθήκοντά της και με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας».