Νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις τελωνειακών στην ΑΑΔΕ θα γίνουν ανεξαρτήτως αν το Brexit θα είναι άτακτο ή τακτικό, κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η σχετική ρύθμιση αφορά 420 προσλήψεις και 190 μετατάξεις.

Με την βελτίωση στο επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, καταργείται το εδάφιο που ανέφερε ότι οι προσλήψεις θα γίνονταν μόνον στην περίπτωση του άτακτου Βrexit.

Κατά τα λοιπά, την θεσμοθέτηση της Business Visa, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για επιχειρηματικούς και εμπορικούς σκοπούς, όπως συμμετοχή σε συνέδρια, εκθέσεις, συναντήσεις, διασκέψεις και εκδηλώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Οι Έλληνες πολίτες θα υποβάλουν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές ένα τυποποιημένο έντυπο πρόσκλησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία των αιτούντων θεώρηση, ενώ η θεώρηση θα γίνεται εντός 15 ημερών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τίθεται μια στενή προθεσμία προς αποφυγή καθυστερήσεων έκδοσης visa. «Λέμε στην επιχείρηση που είναι νόμιμα εγκατεστημένη στην Ελλάδα και προσκαλεί κάποιον συνεργάτη, να αναλάβει να συμπληρώσει ένα έντυπο που έχουμε ήδη διαμορφώσει και να καταθέσει και μία εγγύηση που θα καταπίπτει σε περίπτωση παραβίασης των όρων από τον φιλοξενούμενο, ενώ  θα χάνει παράλληλα η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα να υποβάλλει ξανά με αυτή την διαδικασία ανάλογη αίτηση», εξήγησε για τις προϋποθέσεις που τίθενται.

Όπως είπε άλλωστε, το μέτρο αυτό έχει θεσμοθετηθεί ήδη σε 21 χώρες και το 2019 αξιοποίησαν την λογική του επιχειρηματικού επισκέπτη στην Ελλάδα 21.000 άτομα και τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που θέλουν να φιλοξενήσουν συνεργάτες τους για επιχειρηματικούς και εμπορικούς σκοπούς, ανταποκρινόμενη στο αίτημα αποφυγής των καθυστερήσεων της παραδοσιακής διαδικασίας έκδοσης visa, που οδηγούσε συχνά να χάνουν οι ενδιαφερόμενοι τις εκθέσεις ή τα συνέδρια».