Λιβύη: Την Τρίτη η απάντηση Χαφτάρ για την εκεχειρία – Τι προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας

Οι συνομιλίες στη Μόσχας βρίσκονται σε καλό δρόμο δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Οι συνομιλίες στη Μόσχας βρίσκονται σε καλό δρόμο δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν έχει υπογραφεί από όλους, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.« Ο Χαλιφά Χαφτάρ, ζήτησε αρκετό χρόνο να την εξετάσει» είπε.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ria το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε ζητήσει προθεσμία μέχρι την Τρίτη το πρωί προκειμένου να αποφασίσει επί της συμφωνίας.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Παράλληλα, οι  δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

(Πληροφορίες με Reuters, ΑΠΕ)

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk