Ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα προορίζονταν να πραγματοποιήσουν σήμερα, Δευτέρα, οι ηγέτες των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης -o επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα, Τρίπολη, στρατάρχης Χαφτάρ, και ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγέζ αλ Σάρατζ- ωστόσο τα πρώτα σύννεφα έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Με τις Ρωσία και Τουρκία να τους πιέζουν να υπογράψουν δεσμευτική συμφωνία εκεχειρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για συμφωνία που θα σταθεροποιούσε τη βορειοαφρικανική χώρα, οι δύο πλευρές αναμένονταν να πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Μόσχας και της Αγκυρας.

Ωστόσο, η πλευρά του Σάρατζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Χάλεντ αλ Μίσρι.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χαφτάρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τελευταία φορά στο Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2019, πριν οι συνομιλίες καταρρεύσουν εξαιτίας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό της εξουσίας, και ο Χαφτάρ κινήσει τα στρατεύματά του εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο, επεκτείνοντας τον έλεγχό του από τα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Συνομιλίες υπό την «ομπρέλα» Ρωσίας – Τουρκίας

Οι συνομιλίες στη Μόσχα λαμβάνουν χώρα εν όψει συνόδου στο Βερολίνο την Κυριακή, όπου αναμένεται να συναντηθούν οι ξένοι υποστηρικτές των δύο λιβυκών παρατάξεων.

Η Τουρκία υποστηρίζει τον Σάρατζ, ενώ ρώσοι μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των δυνάμεων του Χαφτάρ- τον οποίο υποστηρίζουν επίσης Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Ιορδανία.

Οι συζητήσεις στη Μόσχα γίνονται μετά από κατάπαυση του πυρός που σήμανε μια ανάπαυλα στις σφοδρές συγκρούσεις και τα αεροπορικά πλήγματα την Κυριακή, αν και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της, καθώς αψιμαχίες λάμβαναν γύρω από την Τρίπολη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Λιβύη το πρωί της Δευτέρας και θα συναντούσαν αργότερα δύο λιβυκές αντιπροσωπείες, είπε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερντογάν: «Προσπαθούμε ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη»

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη προχωρούν θετικά, δήλωσε πάντως από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.

Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

«Είχα πληροφορίες από τους φίλους μου πριν από λίγο ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται προς μια θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι θα είναι η σωστή κίνηση αν ο ΟΗΕ καταστεί παρατηρητής για να διατηρήσει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε.

Κόντε: Η κατάπαυση του πυρός ανοίγει το δρόμο για σημαντικές ευκαιρίες

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικές ευκαιρίες για τη Λιβύη, ευελπιστώντας να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία. «Συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί η κλιμάκωση στο έδαφος για να εξασφαλιστεί μια μόνιμη εκεχειρία» δήλωσε ο Κόντε.

«Η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να καταλήξει επισφαλής, αν δεν συμπεριληφθεί σε μια μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας με στόχο τη διασφάλιση της ενότητας, της σταθερότητας, της κυριαρχίας της Λιβύης» πρόσθεσε.

Κορυφώνονται οι συνομιλίες

Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να διοργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη προκειμένου να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα να είναι επιτυχείς.

Η Γερμανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αυτή τη σύνοδο στις 19 Ιανουαρίου, ανέφεραν δύο συμμετέχοντες στις προετοιμασίες τη Δευτέρα. Η τουρκική προεδρία ανέφερε πως ο Ερντογάν θα πάει στο Βερολίνο για μονοήμερη επίσκεψη στις 19 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για την ερχόμενη Κυριακή, αλλά σήμερα δεν μπορώ να κάνω επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό» δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τουρκικά δημοσιεύματα.

«Έχω δει τις αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά είπα αυτό που μπορώ να πω εδώ σήμερα» τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου στο Βερολίνο».

Η ΕΕ καλωσορίζει μια εκεχειρία

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσόρισε την εκεχειρία στη Λιβύη που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ρωσίας, αλλά προειδοποίησε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να ηγηθούν της διαδικασίας για την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Μια εκεχειρία, ναι είναι το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και μια κυβέρνηση ενότητας. Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας. Αυτή πρέπει να είναι μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

«Αυτό είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία» πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.