Περιθώριο συνεννόησης για το ζήτημα των 6 φυλάκων του ΟΤΕ αναζητήθηκε σήμερα μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών. Οι εκκατέρωθεν ανακοινώσεις μετά την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα των 6 φυλάκων είναι σε τόνους εμφανώς ηπιότερους από εκείνες των περασμένων ημερών, οπότε και η κόντρα των δύο πλευρών κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της 3 εβδομάδων απεργίας στην επιχείρηση.

Η πρόταση που έριξε γέφυρες επικοινωνίας, στο πλαίσιο της τριμερούς μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σχετικά με την κατάργηση του αντικειμένου της φυσικής φύλαξης στον ΟΤΕ και τη λύση των συμβάσεων εργασίας 6 φυλάκων που δεν αποδέχθηκαν το ενισχυμένο πακέτο κινήτρων αποχώρησης, ήρθε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου. Προτάθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, «σε περίπτωση αδυναμίας αξιοποίησης των 6 φυλάκων σε άλλο αντικείμενο, η εταιρεία να εξετάσει τη δυνατότητα, έστω και εκπρόθεσμα, να ενταχθούν στα πακέτα αποχώρησης».

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το Βήμα, ότι η επιχείρηση είχε ανακοινώσει στους συνολικά 74 φύλακες, των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν μετά από απόφαση που ελήφθη πριν από περισσότερο από έναν χρόνο για outsourcing των υπηρεσιών φύλαξης, ένα πρόγραμμα ειδικής μέριμνας. Αυτό περιελάμβανε ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), σε συνδυασμό με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια, καθώς και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσής τους για την απόκτηση άδειας security.

Μέχρι την κήρυξη της απεργίας από την ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχαν υπογράψει οι 8 εκ των 74 φυλάκων, ενώ πριν το τέλος του 2019 υπέγραψαν ακόμη 2 εργαζόμενοι. Η υπόθεση των υπολοίπων 6 που δεν εντάχθηκαν στο πακέτο και αποχώρησαν με τη νόμιμη αποζημίωση έγινε «σημαία» για τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Πεδίο κόντρας όμως παραμένει η διαπραγμάτευση και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία και λήγει μετά από παράταση ενός μήνα που έδωσε η διοίκηση στο τέλος Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνει ο ΟΤΕ, σε συνέχεια της λήξης της απεργίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ εχθές 12/1, «η διοίκηση απέστειλε στην Ομοσπονδία πρόσκληση σε συνάντηση για συνέχιση του διαλόγου με αντικείμενο την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ».

Από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε της απολύσεις των έξι φυλάκων «απολύτως αδικαιολόγητες, εκδικητικές για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της επιχείρησης και καταχρηστικές στο σύνολό τους».

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, «ο ΟΤΕ υποστήριξε χωρίς να αιτιολογήσει την άποψή του ότι δεν θα μπορούσε να απασχολήσει περαιτέρω τους έξι συναδέλφους μας, γεγονός ωστόσο που τελικά εξαναγκάστηκε να πράξει, λέγοντας ότι ήταν πλεονάζον προσωπικό, μετά από αίτημα του Υπουργείου προς τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, θα εξετάσει και θα απαντήσει αν μπορεί να απασχολήσει τους συναδέλφους σε θέσεις εργασίας.

Η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: σε μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση είμαστε απολύτως ενάντιοι στις απολύσεις εργαζομένων. Ο ΟΤΕ οφείλει να επανεξετάσει τη θέση του όπως σωστά επισήμανε το Υπουργείο Εργασίας. Η σημερινή θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι μια πρώτη επιτυχία των αγώνων μας και της συμμετοχής των συναδέλφων σ’ αυτούς».