Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα η απόκτηση F-35; Ο Μ. Χαραλαμπάκης εξηγεί στο One Channel

Το τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους συντελεστές ισχύος της η απόκτηση αεροσκαφών τύπου F-35 εξηγεί στο κεντρικό δελτίο του One Channel, ο Μάνος Χαραλαμπάκης.

Το τι σημαίνει για την Ελλάδα και τους συντελεστές ισχύος της η απόκτηση αεροσκαφών τύπου F-35 εξηγεί στο κεντρικό δελτίο του One Channel, ο Μάνος Χαραλαμπάκης.

Σύμφωνα με τον έμπειρο συντάκτη Άμυνας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η χώρα μας θα έχει σαφή υπεροχή στον αέρα απέναντι στην Τουρκία, εφόσον προχωρήσει στην προμήθεια μία μοίρας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Οι επιτελείς του Μαξίμου και του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας εκτιμούν ότι με η ανακοίνωση και μόνο της έναρξης διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 καταφέρνει ένα σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα στην Άγκυρα. Κι αυτό διότι υλοποιείται μόλις ένα εξάμηνο μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των 5ης γενιάς μαχητικών.

Σημειώνεται ότι οι γείτονες θα αποκτούσαν 100 μαχητικά. Τώρα όμως τα δεδομένα ανατρέπονται και είναι η χώρα μας αυτή που σχεδιάζει να αποκτήσει τουλάχιστον 20 F-35 από το 2024 και μετά.

Χαρακτηριστικό της αξίας που έδιναν στα F-35 οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» είναι ότι την περασμένη ανοιξη, όταν ακόμη «παιζόταν» δηλαδή η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα, τόνιζαν με νόημα πως αν η Άγκυρα έπαιρνε και τους S-400, αλλά και τα F-35 η υπεροπλία της θα ήταν τεράστια «και εμείς θα έπρεπε να κάνουμε γιγαντιαία άλματα για να τους πιάσουμε». Το δεύτερο σημαντικό κέρδος είναι ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αν όλα προχωρήσουν βάσει αυτού του πρώτου σχεδιασμού, από τα μέσα της δεκαετίας που ξεκίνησε θα διαθέτουν το πιο σύγχρονο τεχνολογικά μαχητικό αεροσκάφος με τις δυνατότητες stealth, να είναι δηλαδή «αόρατο» από τα εχθρικά ραντάρ.

Τότε δε, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 στην έκδοση Viper – η λήξη του είναι το 2027 – και εκτιμάται πως υπό αυτά τα δεδομένα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει έναν εντελώς διαφορετικό στόλο με πολύ προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας. To F-35 διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ικανό να μπλοκάρει τα αντίπαλα.

Ανάμεσα στα «ατού» του αεροσκάφους είναι ότι ο πιλότος Τις δυνατότητες των F-35 έχουν εκθειάσει ουκ ολίγες φορές οι Επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου». Γι’ αυτό άλλωστε το ΓΕΕΘΑ είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ σχετική μελέτη που θα περιέχει τα πάντα γύρω από τα F-35, όπως και το κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι προσκλήθηκαν 6 F-35 στην άσκηση «Ηνίοχος». Αυτά βέβαια είναι τα καλά της υπόθεσης F-35. Υπάρχουν όμως και αρκετά «αγκάθια».

Η ένταξη τους στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι κάτι απλό. Ακόμη και για μία μοίρα μαχητικών θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές υποδομών. Η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα εκσυγχρονισμού για να υποδεχτεί και να συντηρεί τα μαχητικά 5ης γενιάς. Σημειώνεται επίσης ότι δύο ζητήματα που οπωσδήποτε θα απασχολήσουν την ελληνική πλευρά είναι το τεράστιο κόστος αγοράς και πτήσης τους. Ένα F-35 κοστίζει περί τα 100 ενώ σε περίπου 44.000 δολάρια ανέρχεται κάθε ώρα πτήσης.

Πηγή: onetv.gr

ΒημαTV
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk