«Θα δοθεί παράταση και πόσο;» είναι ένα από τα πάγια και κεντρικά ερωτήματα για περιπτώσεις καταβολής φόρου, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας, κ.α. Η συζήτηση γίνεται πάντα για τους ασυνεπείς φορολογούμενους που είτε ηθελημένα, είτε λόγο αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών, δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του Κράτους.

Κυρίως η συζήτηση αφορά αυτούς και διάφορες ρυθμίσεις, που όντως για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας είναι απαραίτητες, καθώς βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, και πολλές φορές χωρίς δική τους υπαιτιότητα, σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στα ΝΕΑ του περασμένου Σαββάτου κεντρικό θέμα ήταν ο νέος Τειρεσίας, δηλ. ένα «μάτι» ηλεκτρονικό που θα βλέπει όλα τα χρέη των πολιτών. Ουσιαστικά δημιουργείται φάκελος οφειλών για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα καταγράφει τι χρωστάμε σε τράπεζες, εφορία, ταμεία, ΔΕΚΟ, κ.α. και θα κτυπά «κόκκινο» για τους υπερδανεισμένους και για όσους αφήνουν απλήρωτες οφειλές.

Ο Τειρεσίας αυτός θα έχει λοιπόν πλήρη εικόνα όλων των φορολογούμενων. Μάλιστα πάρα πολύ μεγάλος αριθμός δεν είναι υπερήμεροι, δεν χρωστάνε και δεν είναι ασυνεπείς. Και πολλές φορές βλέπουν όμως να επιβραβεύεται η ασυνέπεια.

Π.χ. η πλειοψηφία στερήθηκε χρήματα από την εορταστική περίοδο για να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και να μην είναι ασυνεπής, μη θέλοντας να έχει το βραχνά ενός προστίμου. Είδε όμως την 15νθημερη παράταση που δημιουργεί την αίσθηση ότι οι συνεπείς είναι και πάλι τα κορόιδα και όλα γίνονται για όσους επιλέγουν να μην πληρώσουν ή να καθυστερήσουν.

Μήπως ήρθε η ώρα το Κράτος να επιβραβεύσει και αυτούς που είναι συνεπείς; Να υπάρξει ουσιαστικά και ένας Τειρεσίας για τους συνεπείς φορολογούμενους που τα χρόνια της κρίσης στερήθηκαν πολλά και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, για να μην χρωστάνε σε Τράπεζες, ταμεία, Εφορία, κ.α.

Το ηλεκτρονικό «μάτι» τα βλέπει όλα και μπορεί να γίνει η κατηγοριοποίηση και βέβαια να υπάρξει μια ανταμοιβή, έστω μικρή για όσοι έβαλαν πραγματικά πλάτη τα χρόνια της κρίσης. Δεν είναι δύσκολο. Όπως συζητάμε, και καλώς, για πολλούς ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για όσοι δυσκολεύονται, να ανοίξει και συζήτηση για τους συνεπείς με πραγματική επιβράβευση της πατριωτικής τους στάσης τα χρόνια της κρίσης.

Είναι απλό, μια απόφαση αρκεί.