Προτού σας αποκαλύψω τι είδους συζητήσεις, φιλοφρονήσεις, αλλά και προβληματισμοί υπήρξαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου ανάμεσα στην αμερικανική και στην ελληνική αντιπροσωπεία, με πληροφόρησαν από την Ουάσιγκτον ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) προσκάλεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα.

Ο πλανητάρχης αποδέχθηκε την πρόσκληση, λέγοντας ότι πάντοτε ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, την οποία θαυμάζει, και ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας αμέσως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Δηλαδή οι εκλογές θα διεξαχθούν εφέτος στις 3 Νοεμβρίου. Mέχρι τότε βέβαια πολλά μπορούν να αλλάξουν.

***

Και γιατί να μην ήταν ενθουσιασμένος με την Ελλάδα ο κ. Τραμπ; Συνεχώς έδινε συγχαρητήρια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, «πόσο φοβερή δουλειά έκαναν οι Ελληνες για την ανάκαμψή τους», πόσο εντυπωσιακό ήταν το οικονομικό comeback τους, ακόμα και για το Χρηματιστήριο είχε δυο λόγια καλά να πει ο αμερικανός πρόεδρος.

***

Αφ’ υψηλού…

Πώς είναι όμως να συσκέπτεσαι στον Λευκό Οίκο, όπου παντού (καρέκλες, μαξιλάρια, χαλιά, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κ.τ.λ.) υπάρχει το οικόσημο του αμερικανού προέδρου; Εκείνο που πρόσεξαν οι δικοί μας ήταν ότι όλες οι καρέκλες των συσκέψεων ήταν ισοϋψείς, πλην μιας που ήταν δέκα πόντους ψηλότερη. Ηταν η καρέκλα που χρησιμοποιεί ο πλανητάρχης. Ηθελε, μάλλον, να φαίνεται ψηλότερα απ’ όλους τους υπόλοιπους, ακόμα και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αρκετά ψηλός.

***

Το δεύτερο πράγμα που πρόσεξαν ήταν το λιτό κέρασμα. Προσφέρθηκε στους πάντες καφές, χωρίς τίποτε άλλο. Ούτε μπισκότα να τον συνοδεύσουν ούτε σαντουιτσάκια ούτε κέικ ή σοκολατάκια.

***

Το τρίτο πράγμα που πρόσεξαν στον Λευκό Οίκο οι έλληνες υπουργοί που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό ήταν τα κολακευτικά λόγια που έλεγε ο κ. Τραμπ για τους Ελληνες και για τους ομογενείς μας. Κάτι που είπε και μπροστά από το τζάκι στο Οβάλ Γραφείο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Πόσο οργανωμένοι και σπουδαίοι είναι οι ομογενείς μας στην Αμερική.

***

Aνταλλαγή δώρων

Πάμε τώρα στα δώρα και στις άλλες φιλοφρονήσεις. Για παράδειγμα, ο Τραμπ πρόσφερε στον πρωθυπουργό έναν ασημένιο δίσκο με χερούλια που παραπέμπουν σε κλάδο ελαίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δώρισε ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με νόμισμα ρεπλίκα-κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο αμερικανός πρόεδρος το πήρε, το περιεργάστηκε, ρώτησε ορισμένες λεπτομέρειες και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό.

Εν συνεχεία στράφηκε προς τη Μαρέβα και τι νομίζετε ότι τη ρώτησε; Εάν στην Ελλάδα υπάρχει ο θεσμός της… First Lady.

***

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σας τα περιγράφω όπως ακριβώς μου τα περιέγραψαν. Σε κάποια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τη Μαρέβα Μητσοτάκη με τι ασχολείται και εκείνη του απάντησε ότι κάνει πολλά που σχετίζονται με γυναίκες και παιδιά, καθώς και με την επιχειρηματικότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος τη ρώτησε ακολούθως αν υπάρχει ο θεσμός της Πρώτης Κυρίας στην Ελλάδα, με τη Μαρέβα Μητσοτάκη να του απαντά αρνητικά. Και ακολούθησε η σκηνή που έκανε τη σύζυγο του έλληνα πρωθυπουργού να γελάσει: «Από εδώ και στο εξής σε χρίζω First Lady» της είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας το πρωθυπουργικό ζεύγος να χαμογελάσει.

***

Ενδιαφέρον για τον Σκορπιό

Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, δεν πρέπει να αιφνιδιάστηκαν για το ενδιαφέρον που έδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Σκορπιό. Ρώτησε για τον ιδιοκτήτη του, τον ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τι επενδύσεις έκανε εκεί και τι σκοπεύει άλλο να κάνει. Εψαξα, ρώτησα και έμαθα:

***

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» έφθαναν το 2019 στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, πούλησε τις προάλλες το τελευταίο από τα τρία τεμάχια γης στο Παλμ Μπιτς (Palm Beach) της Φλόριδας, που είχε αγοράσει από τον πρόεδρο Τραμπ έναντι 37,29 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti» επικαλούμενη τη «Mansion Global». Τα δύο άλλα τεμάχια είχαν πουληθεί νωρίτερα έναντι 34,4 και 37 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

***

Ο κ. Τραμπ δεν έδειξε μόνο το ενδιαφέρον του για τον Σκορπιό, αλλά και για την επένδυση στο Ελληνικό και κυρίως πώς αυτή προχώρησε, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τις αλλαγές που επήλθαν στην Ελλάδα.

***

Αμυνα και ανώτατη εκπαίδευση

Το άλλο θέμα που συζήτησαν οι δύο αντιπροσωπείες είχε να κάνει με την άμυνα. Ο πλανητάρχης ζήτησε λεπτομέρειες για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έγινε συζήτηση, και μάλιστα εκτενής, για τα F-35 και πόσα σκοπεύει να αγοράσει η Αθήνα, πότε προτίθεται να τα προμηθευτεί, πότε θα μπει στο πρόγραμμα κ.τ.λ. Ως απάντηση δόθηκε:  μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και κυρίως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16 σε Viper.

***

Εγινε συζήτηση για τα εθνικά θέματα, με τον κ. Τραμπ να αποκαλύπτει ότι συνομιλεί με τον Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης, και έγινε για άλλη μια φορά σαφές ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα.

***

Τέλος, υπήρξε συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Με τον Πρωθυπουργό και τη Νίκη Κεραμέως να αναλύουν το πρόγραμμα για τα ξενόγλωσσα πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν (ίσως και από εφέτος) στη χώρα μας. Μίλησαν για ανταλλαγές φοιτητών, για προγράμματα πτυχιακά, μεταπτυχιακά και… καλοκαιρινά, με μαθήματα όπως κλασικά αρχαία ελληνικά.