Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας είναι πολύπλοκα και πολυσύνθετα.

Δεν προσφέρονται για βιαστικά συμπεράσματα, όπως κατά κόρον γίνεται στο «γήπεδο» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εστιάζουν στην εντύπωση και διψούν για άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Ειδικά στη σημερινή εποχή η οποία παρουσιάζει πρωτοφανή μεταβλητότητα, διαφεντεύεται από απρόβλεπτους ηγέτες και βιώνει τεκτονικές γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, οι απλοϊκές και κοντόφθαλμες αναλύσεις δεν βοηθούν στη διασάφηση του τοπίου. Αντιθέτως το συσκοτίζουν. Πόσο μάλλον όταν οι εκάστοτε κρίσεις διακατέχονται από έντονο συναισθηματικό και ιδεολογικό φορτίο.

Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να ιδωθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν προσφέρεται ούτε για διθυράμβους, ούτε για καταστροφολογία. Δεν συνιστά –  ούτε θα μπορούσε υπό τις δεδομένες συνθήκες άλλωστε – «θρίαμβο» ή «φιάσκο».

Οι πραγματικές διαστάσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα κριθούν σε βάθος χρόνου. Ως γνωστόν, η ουσία κρύβεται στα όσα λέγονται πίσω από τις κάμερες και όχι μπροστά από αυτές και τα αποτελέσματα ενός ταξιδιού αξιολογούνται από το σύνολο των επαφών και των συναντήσεων. Εκεί κρίνεται πόσο επαρκής ήταν η προετοιμασία του.

Επιχειρώντας μια ψύχραιμη αποτίμηση των επαφών στην Ουάσιγκτον, θα λέγαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν λίγο – πολύ το αναμενόμενο. Κανείς δεν έτρεφε υπερβολικές προσδοκίες – ούτε η κυβέρνηση καλλιέργησε τέτοιο κλίμα – ότι ο πρωθυπουργός θα επέστρεφε στην Αθήνα με την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στις βαλίτσες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έθεσε εμφατικά το θέμα μπροστά στις κάμερες, ωστόσο απευθύνθηκε σε ώτα μη ακουόντων. Ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε οι ξένοι δημοσιογράφοι συγκινήθηκαν.  Ο μεν αμερικανός πρόεδρος δεν υπήρχε περίπτωση να καταφερθεί κατά του του «φίλου» του και «μεγάλου ηγέτη» Ερντογάν, οι δε δημοσιογράφοι «καίγονταν» για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράν και όχι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εύσημα του Ντόναλντ Τραμπ για την ελληνική οικονομία, αυτά είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μετουσιωθούν σε πράξεις. Να μεταφραστούν σε έμπρακτο ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα καλά λόγια και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη δεν αποτελούν πάντα ασφαλείς ενδείξεις για κάτι τέτοιο.