Για την Τουρκία και πώς «πρέπει» να διαβάζουμε τις κινήσεις της μιλά στην έκτακτη εκπομπή του One Channel για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Ο γνωστός Οθωμανολόγος, τουρκολόγος, νομικός, και διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εξηγεί πώς «η Τουρκία είναι διαχρονικά κάτι διαφορετικό από αυτό που εισπράττουμε εμείς ως Έλληνες αλλά και από αυτό που εισπράττει ο δυτικός κόσμος. Πρεσβεύει έναν άλλο αξιακό κώδικα. Είναι όπως λέμε στα νομικά, suis generis. Είναι ένας κώδικας πλήρως αναγνώσιμος, για όποιον μελετήσει την ιστορία της».

Μάλιστα, ο κ. Σταθακόπουλος τονίζει πώς ο αξιακός κώδικας της γειτονικής μας χώρας περιλαμβάνεται σε βιβλία όπως οι «Αρχές τουρκισμού» και ο «Επιτήδειος Ουδέτερος». Ως προς αυτό, διερωτάται, για το κατά πόσον έχουν μελετηθεί τα ανωτέρω αναγνώσματα στην χώρα μας προκειμένου να κατανοηθεί το πώς και γιατί δρα η Τουρκία. «Η Τουρκία είναι αυτό που στο αστικό δίκαιο λέμε καταπατητής.

Κάνει χρησικτησία. Αυτό δεν ισχύει στο διεθνές δίκαιο, αλλά η Τουρκία το έχει εφαρμόσει στην Αλεξανδρέττα της Συρίας, στην Κύπρο, στα Ίμια. Δεν είναι απρόβλεπτη χώρα» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Πηγή: onetv.gr