Γκουτέρες: Στο υψηλότερο επίπεδο του αιώνα οι γεωπολιτικές εντάσεις

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο.

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για «τις γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους αυτό τον αιώνα».

Με την εκρητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή και την αναζοπύρωση του εμφυλίου στη Λιβύη, μέτωπα που ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες γεωπολιτικές εντάσεις ο Γκουτέρες καλεί τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο.

Σοβαρός κίνδυνος εσφαλμένου υπολογισμού

Χωρίς να κατονομάσει χώρες, ο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η πυριτιδαποθήκη των εντάσεων οδηγεί όλο και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν απρόβλεπτες αποφάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και με σοβαρό κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού».

Η προειδοποίησή του γίνεται μετά την αμερικανική επιδρομή την Παρασκευή, στην οποία σκοτώθηκε ο πλέον σημαίνων στρατιωτικός του Ιράν, ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Η επιδρομή αυτή επιδείνωσε μια κρίση αυξάνοντας τους φόβους για μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP-Reuters

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk