Αύριο Κυριακή αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία). Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

■■■

Ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί αύριο στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, όπου από τις 18.00 τοπική ώρα (01.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis. Στη συνέχεια, θα συνομιλήσει με τους απόδημους Ελληνες της Φλόριδας στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ενωση Αμερικής.

■■■

Τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.

■■■

Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου στις 09.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Damon Wilson. Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

■■■

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις και στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με αμερικανούς επενδυτές. Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο.

■■■

Τσακώνονται για την «πατρότητα» του EastMed

Θετική εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον EastMed παρέστησαν και οι τρεις πρώην υπουργοί επί των ημερών των οποίων ξεκίνησαν, προχώρησαν και εξελίχθηκαν οι συζητήσεις. Η παρουσία των Γιάννη Μανιάτη, Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη στο Ζάππειο ήταν ομολογουμένως μία σπάνια εκδήλωση σύμπνοιας για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

***

Στα κοινωνικά δίκτυα ωστόσο, εξελίχθηκε μία αρκετά χαριτωμένη διαμάχη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κ. Ζαχαριάδης υποστήριζαν ότι πρόκειται για έργο Τσίπρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ισχυριζόταν ότι είναι έργο Σαμαρά. Και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ όπως και άλλα στελέχη του υπενθύμιζαν – και ορθώς – ότι όλα είχαν ξεκινήσει επί Γιώργου Παπανδρέου.

■■■

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για σχέδιο του Βενιαμίν Νετανιάχου και το είχε πρωτοσυζητήσει με τον Γ. Παπανδρέου σε επίσκεψή του στην Αθήνα το 2010.

■■■

Ποδαρικό με απολύσεις

24ωρη απεργία έχει προκηρύξει για τις 8 Ιανουαρίου το σωματείο εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική. Διαμαρτύρονται για τις απολύσεις εργολαβικού προσωπικού που ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πρόκειται για «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους από την Icap που υπηρετούν στην Εθνική Ασφαλιστική. Σήμερα ο αριθμός τους φτάνει τους 219, εκ των οποίων οι περισσότεροι απασχολούνται πάνω από 10 χρόνια στην Εθνική Ασφαλιστική, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στο τηλεφωνικό κέντρο με μέσο μεικτό μισθό 1.014 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 38,5 χρόνια και οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων. Οι αποφάσεις για τις απολύσεις έχουν ληφθεί από τη διοίκηση της ΕΤΕ και το σωματείο καταγγέλλει πως η εργοδοσία χτυπάει το πιο ευάλωτο τμήμα του προσωπικού που απασχολεί.