Σε θρίλερ εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της απαγωγής των ελλήνων ναυτικών του δεξαμενόπλοιου «Happy Lady», οι οποίοι απήχθησαν από πειρατές μετά από ένοπλη επίθεση σε λιμάνι του Καμερούν.

Η αγωνία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, αφού πέραν της αρχικής επικοινωνίας που φέρονται είχαν οι απαγωγείς, μέσα από την οποία ζήτησαν το ποσό που αξιώνουν ώστε να αφήσουν ελεύθερους του ομήρους, καθώς και της απάντησης των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση από πλευράς της πλοιοκτήτριας εταιρίας, οι δίαυλοι επικοινωνίας φαίνεται πως κόπηκαν.

Σύμφωνα με όσα είπε αναφερόμενος στο περιστατικό ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δεν φαίνεται να υπάρχει για την ώρα επικοινωνία με τους πειρατές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας προειδοποίησε ότι σε περιπτώσεις όπως αυτή, οι πειρατές μπορεί να επικοινωνήσουν από τρεις ημέρες μετά έως και δύο μήνες μετά την απαγωγή.

Κάνουμε, είπε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των ναυτικών στη χώρα, είμαστε συγκρατημένοι αλλά αισιόδοξοι.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι τα κρούσματα πειρατείας έχουν ενταθεί, μιλώντας για φαινόμενο που απειλεί την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και χρειάζεται διεθνής συνεργασία. «Στο συγκεκριμένο λιμάνι (του Καμερούν) δεν επιτρεπόταν χρήση ένοπλων φρουρών» διευκρίνισε.

Τι κατέγραψαν οι κάμερες του πλοίου

Την ίδια στιγμή, οι αρχές εξετάζουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του «Happy Lady».

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι κάμερες ασφαλείας από το δεξαμενόπλοιο κατέγραψαν τις κινήσεις των πειρατών και οι αρχές στο Καμερούν τις ελέγχουν για να συλλέξουν περαιτέρω στοιχεία για την ένοπλη επίθεση.

Οι αρχές γνωρίζουν τον αριθμό των πειρατών που έκαναν την ένοπλη επίθεση, αλλά και πόση ώρα χρειάστηκαν για να φύγουν από το πλοίο, παίρνοντας μαζί τους ομήρους.

Αγωνιούν οι οικογένειες των ναυτικών

Όλα αυτά ενώ η αγωνία των οικογενειών των πέντε ελλήνων ναυτικών (όπως και τον άλλων τριών ομήρων, δύο από τις Φιλιππίνες και ένας από την Ουκρανία) χτυπάει κόκκινο, καθώς περιμένουν νέα για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η σιωπή δεν βοηθάει καθόλου.

Ο πατέρας του Έλληνα ανθυποπλοίαρχου που κρατείται όμηρος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star ανέφερε πως λίγη ώρα πριν την επίθεση, μιλούσε με τον γιο του στο τηλέφωνο.

«Αν το περιστατικό είχε γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα ήμουν αυτήκοος μάρτυρας. Μιλήσαμε τέσσερις ώρες πριν. Δεν είχαν κάποιο κίνδυνο, κάποια υποψία να φοβούνται», είπε.

Συγγενείς του τραυματία Ελληνα ναυτικού, που δέχτηκε σφαίρα στο πόδι, η οποία εξοστρακίστηκε, ανέφερε πως έχει επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους, λέγοντας πως είναι καλά στην υγεία του.