Το 2019 άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στη Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά εδραίωσε, μετά και το συνέδριο-εξπρές του ΠαΣοΚ, την ηγεσία της στο Κίνημα Αλλαγής, ξεπερνώντας μια παρατεταμένη φάση εσωστρέφειας που δημιουργήθηκε από την απόφασή της να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε για το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου.

Τα κρισιμότερα είναι μπροστά

Είναι το – κατά κοινή ομολογία κατώτερο των προσδοκιών – 8,2% η αφετηρία για μια ανοδική πορεία, όπως θεωρεί η ηγεσία, ή το ταβάνι ενός εγχειρήματος που οφείλει να αλλάξει ρότα, όπως υποστηρίζει η εσωκομματική αμφισβήτηση; Το 2020 θα δώσει σε μεγάλο βαθμό τις απαντήσεις. Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» επιτελικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, «τα δύσκολα πέρασαν, τα κρισιμότερα είναι μπροστά μας».

Αμέσως μετά την ανάπαυλα των διακοπών η Φώφη Γεννηματά έχει προγραμματίσει μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη σύσκεψη με τους επικεφαλής των τομέων του κόμματος, οι οποίοι πρόσφατα στελεχώθηκαν με πάνω από 1.100 μέλη του κόμματος. Στόχος, «να βρεθεί το κόμμα παντού, δίπλα στην κοινωνία». Ωστόσο, το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι η έλλειψη κοινωνικών αναφορών. Οι δυνάμεις του, στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, παραμένουν αλώβητες παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις διεμβολίσει. Το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ είναι ότι δίνει την εικόνα ενός σχηματισμού που ακόμα πασχίζει να βρει τον στρατηγικό του προσανατολισμό και αδυνατεί να κάνει ευκρινές το πολιτικό του στίγμα.

Οι στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι τα κενά στρατηγικής και πολιτικού στίγματος θα αποσαφηνιστούν στην πορεία προς την πολιτική συνδιάσκεψη σατ τέλη Μαρτίου. Ομως, ακόμα και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους και επιτευχθεί η πολυσυζητημένη «σύνθεση», που είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος της Φώφης Γεννηματά το 2020, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την κατάκτηση του δεύτερου στόχου, αυτού της ενότητας.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της χρονιάς για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Οι πληγές που άνοιξε στη βάση της παράταξης η απομάκρυνση Βενιζέλου δεν έχουν κλείσει, οι διαδικασίες με τις οποίες πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του ΠαΣοΚ άνοιξαν νέα μέτωπα, όπως αυτό με τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ οι σχέσεις της κυρίας Γεννηματά με τον βασικό της εσωκομματικό αντίπαλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, παραμένουν ψυχρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε, αν και βρισκόταν στην Αθήνα, να μην παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε μετά το συνέδριο του ΠαΣοΚ.

Το εσωκομματικό μέτωπο

Ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να υπάρξουν; Η ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος την πρόσκληση να παρευρεθεί στο συνέδριο του ΠαΣοΚ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια κινήσεων προς την πλευρά του. Και η εξομάλυνση των σχέσεων με την πλευρά Ανδρουλάκη, αυτό το μήνυμα λαμβάνει η Χαριλάου Τρικούπη, περνά και μέσα από την επανεκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος με δημοκρατικότερο τρόπο. Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο εκλογικός νόμος και η προεδρική εκλογή

Η πολιτική ατζέντα των πρώτων μηνών του 2020 είναι φορτωμένη και καυτή. Τα ζητήματα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του νέου εκλογικού νόμου απαιτούν προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς. Στη Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει επιθυμητό ένα σενάριο συναίνεσης με τη ΝΔ για την προεδρική εκλογή και την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Οσο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει οι ασκήσεις επί χάρτου για το δυσμενέστερο των σεναρίων. Να υπάρξει συναίνεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς συναίνεση με το ΚΙΝΑΛ στην ψήφιση ενός εκλογικού νόμου ενισχυμένης αναλογικής και στη συνέχεια να οδηγήσει εντός του 2020 τη χώρα σε διπλές εκλογές μέσα σε ένα σκηνικό που θα ευνοεί την περαιτέρω εδραίωση του νέου δικομματισμού.