Η αγωνία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πριν από τα Χριστούγεννα ήταν ότι κανένας δεν εμφανιζόταν στο υπουργείο του να του πει τα κάλαντα. Ούτε ένας σύλλογος, ούτε μια χορωδία. Ρώτησε τους υπαλλήλους γιατί δεν έρχονται για τα κάλαντα, για να εισπράξει την απάντηση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ποτέ κανείς δεν ερχόταν για τα κάλαντα. Τι στο καλό συνέβαινε; Δεν άρεσαν τα κάλαντα ούτε στον Βαρουφάκη, ούτε στον Τσακαλώτο;

Για να μην περάσει την ίδια αγωνία και την Πρωτοχρονιά ο κ. Σταϊκούρας πήρε τηλέφωνο τη Χορωδία Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και τους προσκάλεσε στο υπουργείο του. Αλλο που δεν ήθελαν οι Ρουμελιώτες της Νέας Ιωνίας. Να βρεθούν στο υπουργείο Οικονομικών, κοντά στον κ. Σταϊκούρα, να του πουν τα κάλαντα και μετά, έτσι όπως θα είναι το κλίμα των εορτών, ίσως να μπορούσαν να του ζητήσουν και κάτι.

Ετσι λοιπόν την Τρίτη το πρωί η Χορωδία Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας βρέθηκε στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών (εκεί όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες αυτών που διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών) και έψαλαν τα κάλαντα στο υπουργό. Ηταν πράγματι μια άρτια εκτέλεση.

Ο υπουργός ενθουσιάστηκε και αντί χρημάτων τους έδωσε από ένα φλουρί-γούρι στον καθένα. Τους κέρασε κουραμπιέδες, λέγοντάς τους ότι τους έφτιαξε η μητέρα του και η πεθερά του (άρα εγγύηση ποιότητας) και τους είπε ότι με την εμφάνιση της χορωδίας στο υπουργείο για τα κάλαντα επανήλθε η κανονικότητα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ηταν τόσος ο ενθουσιασμός του που έβγαλε και σέλφις μαζί τους, τις ανέβασε αμέσως στον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια, αλλά, όταν άκουσε το αίτημά τους, τους έδωσε απλώς μία υπόσχεση. Ποιο ήταν το αίτημα; Να μειώσει κι άλλο τη φορολογία. «Ελάτε και του χρόνου και θα δείτε τη φορολογία μειωμένη», τους είπε και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.

Κανονικότητα ΙΙ

Με το σύνθημα «η ιστορία δεν κόβεται» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέλαβε με προσοχή στις 4 το απόγευμα της Τρίτης τα πορτρέτα έξι πρώην υπουργών για να τα… κρεμάσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου, που βρίσκεται στον 6ο όροφο. Είναι η αίθουσα, για όσους το ξέχασαν όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Πρόκειται για έξι πορτραίτα «μνημονιακών υπουργών», όπως τους ονόμασε ο κ. Σταϊκούρας, τους οποίους για άγνωστο λόγο ούτε ο κ. Βαρουφάκης, ούτε ο κ. Χουλιαράκης, αλλά ούτε και ο κ. Τσακαλώτος θέλησαν να τους «κρεμάσουν».

Ετσι, με ένα άσπρο βαν έφθασαν, παραμονή πρωτοχρονιάς στην οδό Νίκης τα πορτρέτα των Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη, Γ. Στουρνάρα, Ευ. Βενιζέλου, Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Βαρουφάκη. Το πορτραίτο του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραγγέλθηκε και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Μετά από μια σεμνή και σύντομη τελετή ο υπουργός τους… κρέμασε. Αλλη μια κανονικότητα έκανε την εμφάνισή της στο υπουργείο Οικονομικών.

***

Πρωτοχρονιά στην Πόλη του Φωτός

Στο Παρίσι θα υποδεχθεί το νέο έτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε χθες με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης στα γραφεία του κόμματός του στην Κουμουνδούρου. Άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και στη συνέχεια χόρεψε ποντιακά. «Ο Μάριος και ο Πέτρος είναι δυνατοί Πόντιοι», είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά που βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου, ενώ με το τέλος του χορού αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα μάθει «ένα – ένα τα βήματα» και αποτραβήχτηκε για να απολαύσει το πεντοζάλι που του παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος».

***

ΑΤΜ με… συναγερμό

Πάνω από 320 ανατινάξεις ΑΤΜ καταγράφηκαν στη Γερμανία το 2019 με τις απώλειες για τις τράπεζες να υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Γερμανική Εγκληματολογική Υπηρεσία κατέγραψε συνολικά 326 επιθέσεις σε ΑΤΜ. Ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θεωρούνται τα μηχανήματα που λειτουργούν σε χώρους εκτός τραπεζών, για παράδειγμα σε βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα ή αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών. Ωστόσο, όλο και περισσότερα ΑΤΜ διαθέτουν πλέον συστήματα συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης, κάτι που δυσχεραίνει τις κινήσεις των κακοποιών.