Μόλις γεννηθεί το παιδί, ακόμη και μέσα από το μαιευτήριο, θα μπορούν οι γονείς του με ένα κλικ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να εισπράξουν το επίδομα γέννησης. Ενα επίδομα το οποίο υιοθέτησε η κυβέρνηση. Ετσι, ο κάθε γονέας απαλλάσσεται από την υποχρέωση να τηρήσει ένα βουνό από γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονταν έως τώρα γενικά για τα κάθε λογής επιδόματα.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η ομάδα του, που είναι η απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού και η αυτόματη ενημέρωση όλων των μητρώων με μία μόνη ενέργεια του γονέα. Στο τελευταίο (προ των Χριστουγέννων) Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε το σχέδιο αυτό να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, με τα φώτα να πέφτουν στην «αυτόματη πίστωση» του επιδόματος γέννησης, δηλαδή στο ότι οι γονείς δεν θα χρειάζεται να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα, αλλά αυτό θα τους πιστώνεται αυτόματα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Τι αλλάζει με το νέο σχέδιο

Στο εξής η δήλωση της γέννησης θα γίνεται σε ένα σημείο, αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει να μεταβεί ο πολίτης, δηλαδή κατά βάση το μαιευτήριο. Η δήλωση θα γίνεται με μόνη προσκόμιση ταυτοποιητικών εγγράφων των γονέων (ταυτότητα, διαβατήριο) όταν πρόκειται για έλληνες πολίτες και κατόπιν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες αρχές.

Ετσι, αρχικά ο υπάλληλος του μαιευτηρίου θα καταχωρεί τα στοιχεία ώστε να καταρτίσει τη «δήλωση γέννησης», αντλώντας τα στοιχεία των γονέων από το «Μητρώο Πολιτών». Σε αυτό το στάδιο καταχωρείται και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε διαδικτυακή υπηρεσία με τον ΟΠΕΚΑ για απόδοση του επιδόματος γέννησης στη μητέρα.

Η «δήλωση γέννησης» εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγξουν τα αναγραφόμενα στοιχεία, υπογράφεται φυσικά και χρησιμοποιείται για να αποτελέσει αρχείο του μαιευτηρίου. Στη συνέχεια, αποστέλλεται real time στο Ληξιαρχείο ως συνημμένο δικαιολογητικό και, με την οριστικοποίησή της, αποστέλλεται εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου μέσω του «Μητρώου πολιτών» διεκπεραιώνει την εκκρεμότητα γέννησης δημιουργώντας τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία προβλέπονται από τον Ληξιαρχικό Νόμο. Την ίδια στιγμή αποδίδεται στο νεογνό ΑΜΚΑ (μέχρι να μπει στην εικόνα ο ενιαίος αριθμός του πολίτη που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση) και αποστέλλεται εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του τέκνου στην οικογενειακή μερίδα. Και οι τρεις διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται real time.

Τέλος, αυτόματα κινητοποιούνται τρίτα συστήματα ώστε να τακτοποιήσουν τις απαραίτητες ενημερώσεις. Συγκεκριμένα ενεργοποιούνται: το Δημοτολόγιο, η τακτοποίηση της οικογενειακής μερίδας, η ενημέρωση τρίτων μητρώων (ΕΦΚΑ) και η ενημέρωση (μέσω SMS ή e-mail) προς τον γονέα για την ασφαλιστική ικανότητα του τέκνου σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν, ενώ η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση τρίτων μητρώων (π.χ. ΟΠΕΚΑ) για οικονομικά στοιχεία, με δεδομένα τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.