Ηθοποιός της μίας ταινίας, αλλά ταινίας που έγραψε – στην κυριολεξία –  κινηματογραφική Ιστορία, η Σου Λάιον, το κορίτσι από την Αϊοβα που έμελλε να γίνει η μία και μοναδική «Λολίτα», άφησε την τελευταία πνοή της την περασμένη Πέμπτη στο Λος Αντζελες σε ηλικία 73 ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, η υγεία της ήταν εδώ και αρκετό καιρό κλονισμένη.

 

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος της Λάιον, εκείνος της «Λολίτας» στην μεταφορά του μυθιστρήματος του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ από τον σπουδαίο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, έμελλε να γίνει σκιά της καριέρας της Λάιον. Ο Κιούμπρικ την επέλεξε ανάμεσα σε 800 νεαρές ηθοποιούς που έκαναν οντισιόν για τον ρόλο και η Λάιον, εκείνη την εποχή ήταν μόλις 14 ετών.

 

Η ταινία προκάλεσε τεράστιο θόρυβο λόγω του θέματός της, την σεξουαλική έλξη που προκαλεί σε έναν μεσήλικα καθηγητή Πανεπιστημίου (Τζέιμς Μέισον) η ανήλικη κόρη της ερωμένης του (Σέλεϊ Γουίντερς). Ο ρόλος του προκλητικού νυμφίδιου οδήγησε την Λάιον στις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών, βραβείο το οποίο κέρδισε, ενώ η ίδια ονομάστηκε «η πιο πολλά υποσχόμενη νεαρή ηθοποιός του 1963».

 

Δυστυχώς, η συνέχεια της καλλιτεχνικής καριέρας της Λάιον δεν ήταν ανάλογη με το τόσο  εντυπωσιακό ξεκίνημά της. Συμπρωταγωνίστησε ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της εποχής (Ρίτσαρντ Μπάρτον, Αβα Γκάρντνερ, Ντέμπρα Κερ) στην ταινία «Η νύχτα της ιγκουάνα» του Τζον Χιούστον αλλά η καριέρα της κινήθηκε κυρίως στην μετριότητα.

 

Επαιξε σε μόλις 26 ταινίες και τηλεταινίες και  τελευταία της εμφάνιση έγινε στην ταινία τρόμου «Αλιγάτορας:Στο στόμα του κροκοδείλου» το 1980.