Ο κρυφός πόλεμος Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Πώς φθάσαμε στην καταδίκη της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Οι συντονισμένες κινήσεις του Πρωθυπουργού και η απόφαση-«πακέτο» για όλες τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επέλεξε να προχωρήσουν τα πράγματα βήμα-βήμα, με ασφάλεια, ώστε να πετύχει το μέγιστο αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, την περασμένη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, το πρωθυπουργικό αεροπλάνο προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεφε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και από μια πολύ δύσκολη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.

Μέσα στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τον χρόνο να σταθμίσει ακριβέστερα τις προθέσεις του τούρκου προέδρου. Και είχε ήδη σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Η ακύρωση της τουρκολυβικής συμφωνίας έγινε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Αυτό όμως σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αποσυνδέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από το Μεταναστευτικό, στο οποίο τόσο η Αθήνα όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως το Βερολίνο, θέλουν να διατηρηθεί το καλό κλίμα για ευνόητους λόγους.

Και, επιπλέον, να καταστήσει σαφές ότι πλέον δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο πρόβλημα με την Τουρκία αλλά ότι είναι η συνολική στάση της γειτονικής χώρας που δηλητηριάζει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει:

-Το καθαρό μήνυμα στήριξης και πώς φτάσαμε σε αυτό

-Οι πυρετώδεις επαφές Μαξίμου-Βρυξελλών

-Το σκεπτικό του αιτήματος της Αθήνας

-Οι επαφές με τους Γερμανούς

-Η παράγραφος 19 των συμπερασμάτων

-Οι συζητήσεις του Πρωθυπουργού με Αναστασιάδη

-Το πηγαδάκι με Μέρκελ και άλλους

-Το παρασκήνιο του tweet στήριξης του Τουσκ

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριάκης»

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk