Πρόεδρος Β. Μακεδονίας: Ο φόβος μας είναι μήπως γίνουμε μια 2η Τουρκία

Εγκρίναμε όλους τους απαραίτητους νόμους και συμφωνίες. Και κυρίως κάναμε κάτι μοναδικό στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Για να επιλύσουμε τη διαφωνία μας με την Ελλάδα αλλάξαμε το όνομά μας από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Πρόεδρος της χώρας.

Συνέντευξη  παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι και πάλι στο Spiegel Online. O τίτλος είναι: «Ο φόβος μας είναι μήπως γίνουμε μια δεύτερη Τουρκία».

Στην ερώτηση, τι σημαίνει για τη χώρα του το γεγονός ότι παρόλο που η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προς το παρόν δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, μετά το βέτο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «…Ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για τους πολίτες μας, την κυβέρνησή μας και εμένα προσωπικά. Εγκρίναμε όλους τους απαραίτητους νόμους και συμφωνίες. Και κυρίως κάναμε κάτι μοναδικό στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Για να επιλύσουμε τη διαφωνία μας με την Ελλάδα αλλάξαμε το όνομά μας από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θεωρεί το βέτο του Γάλλου Προέδρου όχι μόνο ιστορικό λάθος αλλά «κυρίως είναι ένα στρατηγικό λάθος. Πολλοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν μια Ένωση που θα είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας. Αυτό όμως δεν γίνεται εάν δεν εντάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» και λίγο παρακάτω συμπληρώνει «Ο φόβος μας είναι μήπως γίνουμε μια δεύτερη Τουρκία, μια χώρα που είναι αιωνίως υπό ένταξη».

Μαρία Ρηγούτσου

 

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk