• Αναζήτηση

Το προσχέδιο απόφασης της ΕΕ για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Η συμφωνία που σύναψαν η Τουρκία και η Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα υποστηρίξουν την Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης

Νέο δυνατό χαστούκι, αυτή τη φορά από το χέρι της Κομισιόν, έρχεται για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να υποστηρίζει τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, τη στιγμή που εντείνεται η διεθνής κατακραυγή.

Καταπέλτης για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα είναι (και) η δήλωση της ΕΕ μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «επαναβεβαιώσει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλεθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk