Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το οποίο συγκλήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Στα άκρα ο Ερντογάν

Το Συμβούλιο Εξωτερικής διεξάγεται με φόντο το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να επιδίδεται σε νέο σόου με πατριωτικές «κορώνες».

Ο Τούρκος ηγέτης μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, μιλώντας στο TRT εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός που την έχει τρελάνει.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.

Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.