Στις αρχές κάθε μήνα οι τηλεοπτικοί σταθμοί στέλνουν ενημερωτικά email για τις πρωτιές τους. Ο πρώτος κόβει το νήμα στο σύνολο του κοινού, ο δεύτερος στο δυναμικό κοινό, ο τρίτος κερδίζει στα σημεία με την ψυχαγωγία κ.ο.κ. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει την αντίστοιχη ενημέρωση και η ΕΡΤ.

Η πρώτη «βόμβα» έπεσε μετά την προβολή του α’ επεισοδίου της σειράς «Η ζωή εν τάφω». Στο Ραδιομέγαρο άνοιγαν σαμπάνιες επειδή την σειρά παρακολουθήσαν για τουλάχιστον ένα λεπτό 1.026.325 τηλεθεατές. Μετά την εγκατέλειψαν ακόμα και οι συντελεστές της καθώς ο μέσος όρος της ήταν μονοψήφιος.

Η δεύτερη «βόμβα» έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας όταν ενημερωθήκαμε πως η ΕΡΤ βρίσκεται στην τρίτη θέση της συνολικής τηλεθέασης (!) προκαλώντας σε όλους μας έκπληξη.

«Κι όμως η ΕΡΤ αρχίζει και ανεβαίνει και στα νούμερα τηλεθέασης» ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου, συνεχίζοντας «είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο τα κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕRT SPORT) συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστά που την κατατάσσουν στην τρίτη θέση της συνολικής τηλεθέασης».

Πρώτη φορά στα χρονικά η δημόσια τηλεόραση προσθέτει τα ποσοστά 4 καναλιών ώστε να φανεί ότι ανεβαίνει στους πίνακες τηλεθέασης. Σύμφωνα λοιπόν με την το αθροιστικό αποτέλεσμα της ΕΡΤ το Σάββατο 30.11.2019 στο σύνολο ημέρας, τα μέσα μερίδια τηλεθέασης των σταθμών έχουν ως εξής: ΣΚΑΪ  18,4%, ALPHA 14,4%, ΕΡΤ 12%, STAR 11,2%, ΑΝΤ1 9,9% και ΟΡΕΝ 8,1%. Την Κυριακή 01.12.2019 τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΣΚΑΪ 18,1%, ALPHA 13,6%, ΕΡΤ 12,1%, ΑΝΤ1 11,4%, STAR 10,2% και OΡΕΝ 9,3%

Ρίχνοντας μια ματιά στα νούμερα του κάθε καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά δεν καταλαμβάνουν την τρίτη θέση αλλά την πρώτη … από το τέλος. Συγκεκριμένα στο μερίδιο των καναλιών το Σάββατο η ΕΡΤ1 είχε 5,8%, η ΕΡΤ2 2,4%, η ΕΡΤ3 1,7% και η EΡT Sports 2,1%, ενώ την Κυριακή η ΕΡΤ1 4,6%, η ΕΡΤ2 2,8%, η ΕΡΤ3 1,4%, και η ΕΡΤ Sports 3,3%.

Σαν μην έφτανε αυτό, ενημερωθήκαμε ότι η «Αθλητική Κυριακή» αναδεικνύεται πρωταθλήτρια «καθώς περισσότεροι από 300.000 τηλεθεατές την εμπιστεύονται κάθε εβδομάδα για την αθλητική ενημέρωσή τους, χαρίζοντάς της σταθερά την πρώτη θέση».

«Δυστυχώς, πολλά είναι τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η απήχηση της εκπομπής είναι χαμηλή, αφήνοντάς την πίσω με διαφορά από ανάλογης θεματικής εκπομπές που μεταδίδονται την ίδια ώρα. Οι συντάκτες αυτών των δημοσιευμάτων φαίνεται πως δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η εκπομπή μεταδίδεται παράλληλα από την ΕΡΤ1 και την EPT Sports, κάτι που σημαίνει ότι η τηλεθέασή της υπολογίζεται αθροιστικά και για τα δύο κανάλια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η παρερμηνεία προκύπτει από την εσφαλμένη ανάγνωση των στοιχείων τηλεθέασης και δεν γίνεται σκοπίμως» καταλήγει η ανακοίνωση.

Και σε αυτή λοιπόν την περίπτωση η διοίκηση της ΕΡΤ προσθέτει τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ1 και την EPT Sports, επειδή η εκπομπή προβάλλεται ταυτόχρονα και στα δύο κανάλια.

Είναι απορίας άξιο γιατί η δημόσια τηλεόραση αναλώνεται σε μαθηματικές πράξεις, αντί να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό το οποίο θα της δώσει υψηλά ποσοστά. Mε την ίδια λογική ο ΑΝΤ1 θα έπρεπε στο σύνολο της τηλεθέασης να προσθέτει τα ποσοστά του ΜΑΚTV και ο Alpha τα ποσοστά του STAR, μιας και επίσημα οι δύο σταθμοί ανήκουν στην ίδια εταιρεία.