Κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και για τους χάρτες που «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παγώνουν εκ νέου οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχαν αναφερθεί ο έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, τον Οκτώβριο.

Μετά και τις τελευταίες τουρκικές πρωτοβουλίες όμως, δηλαδή το εμπρηστικό τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ωσότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Βαρύ κλίμα πριν από τη συνάντηση

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει το ήδη τεταμένο με ευθύνη της Αγκυρας κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ένα μόλις 24ωρο πριν από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, και στον απόηχο των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικών κινήσεων της Άγκυρας, που έχουν βάλει «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτή, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το ζήτημα στον τούρκο πρόεδρο, ενώ παράλληλα θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει σαφή θέση και να αποφύγει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του, «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση. «Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».