Τη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνουν η γαλλική «Figaro» και το ταξιδιωτικό γραφείο «Petit Futé» μεταξύ των 10 «top» πόλεων του πλανήτη, για να επισκεφθεί κανείς τη νέα χρονιά. «Το 2020 πλησιάζει και η ευκαιρία για να σας αποκαλύψουμε τα καλύτερα ταξιδιωτικά σχέδια για τη χρονιά αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Και από τον υπότιτλο στο άρθρο της η εφημερίδα προαναγγέλλει ότι η τέταρτη επιλογή θα μας… εκπλήξει.

Όντως, στην τέταρτη θέση των ελκυστικότερων προορισμών για το 2020 είναι η Θεσσαλονίκη. Μετά το Ντουμπάι, που βρίσκεται στην πρώτη θέση χάρη στην παγκόσμια έκθεση που θα φιλοξενήσει από τις 20 Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς με θέμα «Συγχρονίστε τις σκέψεις, οικοδομήστε το μέλλον», όπου 192 περίπτερα ισάριθμων χωρών θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τη νέα δεκαετία, μετά το Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, που θα είναι το 2020 η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και μετά το Κάιρο, το «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η «Figaro» και το «Petit Futé» προτείνουν τη μεγαλούπολη του ελληνικού βορρά.

«Παραγνωρισμένη»

«Θεσσαλονίκη, η παραγνωρισμένη» τιτλοφορείται η παράγραφος που αφιερώνει η «Figaro» στην ελληνική πόλη. «Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας (sic) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, αλλά συχνά ο κόσμος την ξεχνά προς όφελος της Αθήνας ή των ελληνικών νησιών», σημειώνει. «Η Θεσσαλονίκη αξίζει, ωστόσο, να αποκατασταθεί: η ατμόσφαιρα είναι χαλαρωτική και μπορεί να απολαύσει κανείς, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμορφους παραθαλάσσιους περιπάτους», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η παλιά πόλη, Άνω Πόλη, αποτελεί ένα γοητευτικό λαβύρινθο από πολύχρωμα δρομάκια που σε καλούν να τα σεργιανίσεις. Ο επισκέπτης θα βρει επίσης πολλά ελληνορωμαϊκά ερείπια, όπως την

Αγορά του 3ου αιώνα π.Χ. Ένας προορισμός που πρέπει κανείς να ανακαλύψει», καταλήγει η λακωνική αναφορά θελγήτρων της πόλης.

Οι άλλοι προορισμοί

Στην πέμπτη θέση της κατάταξης οι «Figaro» και «Petit Futé» τοποθετούν το Σικάγο, την «Όμορφη Αμερικανίδα», όπως αποκαλούν την πόλη, που διαθέτει πολυάριθμα μουσεία μεταξύ των οποίων το Art Institute, το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο των ΗΠΑ μετά το νεοϋορκέζικο Moma. Στην έκτη θέση προτείνεται το ολλανδικό Μάαστριχτ, η «καρδιά της Ευρώπης» όπου το 1992 υπεγράφη η ομώνυμη Συνθήκη και στην έβδομη το Τόκιο, την ιαπωνική πρωτεύουσα που θα φιλοξενήσει από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες της νεότερης Ιστορίας.

Το «top 10» προορισμών για το 2020 που προτείνουν «Figaro» και «Petit Futé» κλείνουν στην όγδοη θέση το Σιάν στην επαρχία Σαανσί της Κίνας, η πόλη που φιλοξενεί τον περίφημο «Πήλινο Στρατό» με τους 8.000 πολεμιστές (προστατεύεται από την Unesco ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά), στην ένατη θέση το Τορίνο της Ιταλίας (η «πρωτεύουσα του σινεμά») και στη δέκατη το Μπιλμπάο στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία. Η πόλη πέρα από τα σπουδαία πολιτιστικά αξιοθέατα που διαθέτει, θα φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες του Euro 2020, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.