Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το πρώτο δείγμα γραφής της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ την προσεχή τετραετία, αλλά και ο μπούσουλας για το πώς θα πορευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τι θα απογίνει η ξεχασμένη μεσαία τάξη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι επιχειρήσεις παίρνουν μια βαθιά φορολογική ανάσα καθώς μειώνονται ουσιαστικά οι συντελεστές φόρου κερδών και των μερισμάτων, γίνονται πιο γενναιόδωρες οι αποσβέσεις και, το κυριότερο, μπορούν να ελπίζουν ότι θα ακολουθήσει μια νέα μείωση το 2020. Οι επαγγελματίες ασφαλώς μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι δεδομένου ότι για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (είναι το ποσό που δηλώνουν οι 8 στους 10 επαγγελματίες της χώρας) έχουν άμεσο-χειροπιαστό κέρδος μείωση φόρου 1.300 ευρώ.

Ομως επειδή είναι το λιγότερο καχύποπτοι, γκρινιάζουν γιατί θα πρέπει να δικαιολογήσουν το 30% των δαπανών τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και επειδή οι άλλοι φορολογούμενοι θα ζητούν να τους πληρώνουν με κάρτα για να πιάσουν το δικό τους 30%… Φανταστείτε τι θα γίνει από την Πρωτοχρονιά στην αγορά!

Βέβαια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κάνουν τον λογαριασμό της νέας πολιτικής και διαπιστώνουν για ακόμη μία φορά ότι άλλη μία κυβέρνηση τους ξέχασε.

Η μείωση του συντελεστή κατά μία μονάδα τους επιστρέφει μερικές δεκάδες ευρώ (17-40 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ) ενώ για τα υψηλότερα ο φόρος παραμένει ίδιος.

Στη μεσαία τάξη, αν θεωρήσουμε ότι αυτή εκτείνεται στη ζώνη δηλωθέντων εισοδημάτων από 20.000 έως και 50.000 ευρώ και στην οποία κατατάσσονται περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, δεν υπάρχουν ελαφρύνσεις.

Αυτοί θα συνεχίσουν να σηκώνουν το μεγάλο βάρος…