Στην εκπομπή One Line Weekend μίλησε ο Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και αντιναύαρχος ε.α., Βασίλης Μαρτζούκος για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Μαρτζούκος υποστήριξε πως αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων που ασκεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και πιθανότατα με αυτόν τον τρόπο θέλει να επηρεάσει τη διεθνή κοινότητα. Από την πλευρά της η Ελλάδα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά των εισερχόμενων μεταναστών καταργώντας αρχικά την παροχή ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, καθώς αποτελούν «δέλεαρ» για τις οικογένειες των προσφύγων που έχουν μείνει πίσω και θα αναζητήσουν πιθανόν έναν αντίστοιχο τρόπο παραμονής σε μια έτερη χώρα.

Ο κ. Μαρτζούκος υποστήριξε πως το μετατραυματικό σοκ που μπορεί να υφίστανται οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, «είναι άλλη μια ωραία εφεύρεση». Ακόμα θεωρεί πως πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ του πρόσφυγα και αυτού που υπόκειται σε ποινική δίωξη, καθώς επίσης να αυστηροποιηθούν και οι ποινές κατά των διακινητών. Παρ’ όλ’ αυτά εξαίρει την έννοια του ανθρωπισμού. Στη συνέχεια, μίλησε για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν, ο οποίος βγαίνει κερδισμένος μετά την ανακατανομή ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μαρτζούκος ισχυρίστηκε πως μιας και έχει πλέον το «πράσινο φως» από τη διεθνή κοινότητα, θα προχωρήσει σε μια «σύνθετη, πολύπλοκη προκλητική στάση, χωρίς, όμως, χρήση στρατιωτικής ισχύος. Θα προσπαθήσει να εκβιάσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αυτή πρώτη στρατιωτική ισχύ». Μίλησε ακόμα για την εξόντωση του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, από τις αμερικανικές δυνάμεις και άφησε υπαινιγμούς για το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε, το οποίο ανήκει σε τουρκικά εδάφη. «Η Τουρκία πάντα ήταν κοντά στους τζιχαντιστές, έδωσε τον Μπαγκντάντι έναντι κάποιου ανταλλάγματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.