Αποφασισμένος για να περάσει το… δικό του είναι ο Μπόρις Τζόνσον, σε μία ακόμη συνεδρίαση – θρίλερ για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση κατά την οποία θα γίνουν δύο κρίσιμες ψηφοφορίες. Η μία αφορά στο νομοσχέδιο της συμφωνίας του Brexit.

Η δεύτερη σχετίζεται με την έγκριση του προγράμματος- εξπρές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, έτσι ώστε να πάει αμέσως μετά στη Βουλή των Λόρδων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να περάσει σήμερα από τη Βουλή το νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση, όμως, που αυτό αποτύχει, ο Τζόνσον είναι έτοιμος να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση απειλεί να αποσύρει το νομοσχέδιο του Brexit

Τώρα όμως η κυβέρνηση απειλεί ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το Brexit, αν οι βουλευτές καταψηφίσουν το πρόγραμμα- εξπρές.

Σε περίπτωση που αυτό το πρόγραμμα απορριφθεί και στη συνέχεια η ΕΕ δώσει παράταση στο Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, τότε ο Τζόνσον θα αλλάξει τακτική και θα επιχειρήσει να πιέσει ξανά για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξήγησε ότι εάν καταψηφιστεί το χρονοδιάγραμμά του, τότε το Brexit θα καθυστερήσει τρεις μήνες – εφόσον βέβαια δοθεί παράταση από την ΕΕ.

Πρόκειται για μία κίνηση – ματ του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ελπίζει να πιέσει τους βουλευτές εκείνους (όπως τους Εργατικούς) που επιθυμούν πρώτα να εξασφαλιστεί μία συμφωνία για το Brexit και μετά να γίνουν εκλογές.

Παράλληλα, όμως, ο Τζόνσον έχει να αντιμετωπίσει και τους αντάρτες από το δικό του κόμμα. Συντηρητικοί βουλευτές, όπως ο Φίλιπ Χάμοντ και ο Ρόρι Στιούαρτ, χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του 2020.

Τζόνσον: Υιοθετήστε τη συμφωνία για να ενωθεί και πάλι η χώρα

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάλεσε τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη νομοθεσία για το Brexit, προκειμένου να αρχίσει η χώρα να ενώνεται και να επουλώνει τα τραύματά της.

«Αν περάσουμε αυτή τη συμφωνία και τη νομοθεσία που τη θέτει σε εφαρμογή, μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα και να επιτρέψουμε σ’ αυτό το κοινοβούλιο και σ’ αυτή τη χώρα να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματά τους και να ενώνονται», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Βρετανία μπορεί να αρχίσει να επουλώνει τα τραύματά της και να ενώνεται, αν οι βουλευτές υιοθετήσουν τη νομοθεσία για την επικύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σήμερα για πρώτη φορά τη νέα συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit. Η κυβέρνηση ελπίζει να καταφέρει να περάσει το νομοθέτημα από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

«Αν περάσουμε αυτή τη συμφωνία και τη νομοθεσία που τη θέτει σε εφαρμογή, μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα και να επιτρέψουμε σ’ αυτό το κοινοβούλιο και σ’ αυτή τη χώρα να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματά τους και να ενώνονται», δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης για τη νομοθεσία.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε πως, αν εγκριθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση θα αποκλιμακώσει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία πριν από την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον υπογράμμισε από την πλευρά του πως, αν δεν περάσει η νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο κίνδυνος η χώρα να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.