Δύο Έλληνες επιχειρηματίες εμπλέκονται σε σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης στις ΗΠΑ που αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για τον Γιώργο Νίκα, γιο του ισχυρού άνδρα της εταιρείας συσκευασμένων τροφίμων ΝΙΚΑΣ, Παναγιώτη, και τον Τηλέμαχο Λαβίδα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φαρμακευτικής Lavifarm και γιος του επικεφαλής της εταιρείας, Θανάση Λαβίδα. Μόλις δημοσιοποιήθηκε η δίωξη των αμερικανικών αρχών κατά των δύο Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ο Γ. Νίκας παραιτήθηκε από την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, διοχέτευε επί πληρωμή πληροφορίες σε έναν αντικριστή της Wall Street που δεν κατονομάστηκε κι αυτός ενημέρωνε τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και επίσης της αλυσίδας GRK Fresh. Κατά την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), το κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης ενθυλάκωσε κέρδη 2,6 εκατ. δολαρίων.

Το κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης για την πραγματοποίηση κερδών μέσω αναμενόμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών (μεταξύ αυτών της Syngenta και τηs Buffalo Wild Wings) λειτούργησε από τον Απρίλιο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2017.

Οι Νίκας και Λαβίδας κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να κλέψουν κρίσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals από τον πατέρα του Τ. Λαβίδα, Θανάση, ο οποίος ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας έως το 2016. Το 2017 η Ariad εξαγοράστηκε από την Takeda Pharmaceutical αντί 4,66 δισ. δολ.

Ο Γ. Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017. Ο Μπράιαν Κοέν και ο Τ. Λαβίδας παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Παρασκευή. Ο πρώτος κατέβαλε εγγύηση 250.000 δολαρίων και αφέθηκε ελεύθερος. Ο δεύτερος κρατείται χωρίς εγγύηση έως τη δίκη, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν πιθανό να διαφύγει στο εξωτερικό.