Το δικαίωμα του Οικουμενικού Πρατριάρχη να παραχωρεί την αυτοκεφαλία όπως έπραξε πρόσφατα με την Εκκλησία της Ουκρανίας αναγνώρισε η Σύνοδος της Ιεραχίας της Ελλάδος μετά από εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών τις Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας». Τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Εκκλησια της Ελλάδος και εισηγήθηκε όπως προστίθεται την «υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

«Σας ευχαριστώ που στέκεστε δίπλα στη Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Το τηλεφώνημα δεν διήρκεσε παραπάνω από 5 λεπτά, αλλά ήταν το μήνυμα επί της ουσίας και στους άλλους Ορθόδοξους προκαθημένους οι οποίοι πρέπει να λάβουν σύντομα αποφάσεις για το ζήτημα. Και ιδιαίτερα προς τους λεγόμενους ελληνόφωνους προκαθημένους, στους Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου κ. Χρυσόστομο και Τιράνων κ. Αναστάσιο.

«Δεν σκεφτόμαστε τις αντιδράσεις, κάναμε το καθήκον μας για να διασφαλίσουμε την ενότητα. Οποιος θέλει να δημιουργήσει σχίσμα έχει την ευθύνη» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ο ένας εκ των τριών αρχιερέων που εκτελούν χρέη Εκπροσώπου Τύπου της Ιεραχίας απαντώντας στις ερωτήσεις για τις πιθανές αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Ευχαριστώ τον εν χρηστό αδελφό μου, τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο, και όλους τους ιεράρχες, οι οποίοι σήμερα υποστήριξαν τη θέση και ακολούθησαν τις κανονικές και ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μας σε όλα τα επίπεδα. Την Ελλάδα και την Ουκρανία τους δύο λαούς μας συνδέουν λαμπρές σελίδες ιστορίας, φιλίας και συνεργασίας» σημείωσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας ο οποίος την περασμένη μόλις Κυριακή με συνέντευξή του στο «Βημα της Κυριακής» τόνιζε την ανάγκη αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας που ηγείται.

Οπως τονίζουν αρχιερείς για μια ακόμη φορά η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τις επιλογές του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τα τελευταία 24ώρα ακόμη και με επίσημες δηλώσεις από την πλερυά του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έξι Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που κυριάρχησε είναι η δήλωση εντός της Ιεραρχίας του Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. «Μπορεί να έχω τους προβληματισμούς μου σε ορισμένα ζητήματα αλλά συμπαρατάσσομαι πλήρως με τον Αρχιεπίσκοπο».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν επιστολές σε Κωνσταντινούπολη και Κίεβο και ο Αρχιεπίσκοπος θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη.

«Σας ευχαριστώ που στέκεστε δίπλα στη Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικού Πατριαρχείου», είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της Σύνοδου της Ιεραρχίας. Το τηλεφώνημα δεν διήρκεσε παράνω από 5 λεπτά αλλά ήταν το μήνυμα επί της ουσίας και στους άλλους Ορθόδοξους προκαθημένους οι οποίοι πρέπει να λάβουν σύντομα αποφάσεις για το ζήτημα. Και ιδιαίτερα προς τους λεγόμενους ελληνόφωνους προκαθημένους, στους Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου κ. Χρυσόστομο και Τυράνων κ. Αναστάσιο.