Αποφασίστηκε η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, με 173 «ναι». Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΝΔ που υπερψηφίστηκε προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και το συνολικό χειρισμό του θέματος, αν και από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση.

Οι διαφοροποιήσεις από την κεντρική κομματική γραμμή

Ειδικότερα, στην μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν 261 βουλευτές. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 256, άκυρα 4 και 1 λευκό.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάχθηκαν 173 βουλευτές, ενώ 83 καταψήφισαν.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ και Νίκος Φιλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

Επίσης, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.

Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις απουσίες βουλευτών, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι από το μέτωπο του «ναι» (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) υπήρξαν βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους.

Θυελλώδης συζήτηση

Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε ιδιαιτέρως συγκρουσιακό και τεταμένο κλίμα.

Λάβρος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε πυρά προς όσους τον κατηγορούν, μίλησε για πολιτική δίωξη εναντίον του και εγκληματική οργάνωση που τον έχει στοχοποιήσει και προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες έχει ακόμη πολλά να πει.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ την πλήρη κάλυψη του κ. Παπαγγελόπουλου ανέλαβε το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας, Πολάκης, Τζανακόπουλος, που με τις ομιλίες τους προκάλεσαν ουκ ολίγες αντιδράσεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Ούτε από αυτή τη συζήτηση έλειψαν οι καυγάδες μεταξύ Παύλου Πολάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.