Στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή και ως Διεθνή Ημέρα Εκπαιδευτικών, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία.

Ο εορτασμός της ημέρας καθιερώθηκε το 1994, μετά από απόφαση της UNESCO για τη Σύσταση σχετικά με το καθεστώς των εκπαιδευτικών, η οποία υπεγράφη το 1966.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η Σύσταση θέτει κριτήρια αναφοράς σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών και τα πρότυπα που αφορούν την αρχική προετοιμασία και την περαιτέρω εκπαίδευσή τους, τις προσλήψεις, την απασχόληση και τους όρους διδασκαλίας και μάθησης.

Το 1997, υιοθετήθηκε και η Σύσταση για το καθεστώς του προσωπικού διδασκαλίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπληρώνοντας τη Σύσταση του 1966.

Όπως αναφέρει η UNESCO για την Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με την υιοθέτηση του στόχου 4 για την αειφόρο ανάπτυξη στην εκπαίδευση και του ειδικού στόχου που αναγνωρίζει τους δασκάλους ως βασικά στοιχεία για την υλοποίηση της ατζέντας για την εκπαίδευση, η συγκεκριμένη ημέρα δίνει τη δυνατότητα να επισημανθεί η πρόοδος, αλλά και να εκφραστούν οι προβληματισμοί σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την UNICEF, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη Διεθνή Εκπαίδευση.