Υπόθεση Novartis : Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο με 4 αδικήματα ζητά η ΝΔ – Ολη η πρόταση

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με τη πρόταση των βουλευτών αναφέρουν ότι με βάση τις καταθέσεις των κ.κ. Λοβέρδου, Στουρνάρα και Ράικου ο Δήμητρης Παπαγγελόπουλος – χαρακτηριζόμενος ως Ρασπούτιν – από την ανάληψη των καθηκόντων του με διαρκείς παρεμβάσειος του επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τέσσερα. Παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πρόκληση κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρος.

Διαβάστε επίσης: Κατάθεση Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνταν Ρασπούτιν

Τα αδικήματα

Συγκεκριμένα τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία προκύπτουν σαφείς ενδείξεις είναι:

  1. Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
  2. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος
  3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.
  4. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία

Σε πρώτη φάση η προανακριτική επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της.

Ωστόσο, νέα δεδομένα στην πολυεπίπεδη έρευνα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκτός από το κοινοβουλευτικό πεδίο και τον δικαστικό, δημιουργεί και η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία ενόρκως κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον «Ρασπούτιν».

Μάλιστα η κατάθεσή της κ. Ράικου διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή, ενώ σημειώνεται ότι είναι η πρώτη εν ενεργεία λειτουργός της Θέμιδας που καταγγέλλει ευθέως τον Παπαγγελόπουλο.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk