Πρόσφατα  κάποιο  τηλεοπτικό κανάλι έδειξε  την κλασσική   ταινία  της Γεωργίας  Βασιλειάδου «Η  Καφετζού»,  που  όλοι μας  έχουμε δει  επανειλημμένως και γελάσει  με την ψυχή μας.

Στην ταινία αυτή,  παρουσιάζεται  ένας από τους  πρωταγωνιστές,  να πηγαίνει στο  διοικητή  ενός αστυνομικού  Τμήματος,  όπου παραπονιέται  ότι μια  καφετζού  της  γειτονιάς  με τα ψέματά της  του διαταράσσει την οικογενειακή του γαλήνη.

Τότε  ο  διοικητής  του λέει να την επισκεφθεί  κι αυτός  και να την πληρώσει  με σημαδευμένα  χρήματα,  που  εκείνη τη στιγμή υπογράφει  ο ίδιος. Όμως, δίνει συνοδεία  στον παραπονούμενο κι   έναν αστυφύλακα,  για  να  συλλάβει την καφετζού,  μόλις  θα έχει πληρωθεί  με τα τσεκαρισμένα χαρτονομίσματα.

Γιατί  αυτή η ενέργεια ;  Απλά ,  διότι οι πάντες γνωρίζουν πως  η όλη διαδικασία   της  ανάγνωσης  και της πρόβλεψης  του  φλιτζανιού  είναι  μια μεγάλη μπαρούφα  και  απάτη.

Άλλες  παλιές  ελληνικές  ταινίες  με τους  κορυφαίους  κωμικούς  μας,  δείχνουν   μια ομάδα τριών  ατόμων,  όπου  ο ένας  με ένα πτυσσόμενο  τραπεζάκι  πουλάει μέσα  σε μια πλατεία,  γεμάτη  κόσμο, κάποια σκόνη,  που όταν την μυρίζουν  τα κουνούπια, φταρνίζονται, χτυπούνε το κεφάλι τους στο μάρμαρο  και σκοτώνονται. Ο δεύτερος της παρέας  παίζει τον αβανταδόρο  και  ο τρίτος φυλάει λίγο πιο  πέρα τσίλιες, μήπως εμφανιστεί κάποιος  αστυνομικός,  οπότε  φωνάζει : «σύρμα,  σύρμα…..».  Αμέσως  όλη παρέα αρπάζει το τραπεζάκι  και  με το εμπόρευμα  της   τρέχει , για να μην τους συλλάβει  ο αστυνομικός. Σε  άλλο σκετς  το εμπόρευμα  είναι  κάποια αλοιφή ,  για  να βγάλουν  οι φαλακροί μαλλιά.

Με  δυο λόγια το επίσημο κράτος  με τα όργανά του προσπαθούσε  να διαφυλάξει  τους πολίτες από  την απάτη  των πρώτων τυχόντων.

Εάν στις μέρες  μας  κάποιος  έχει αϋπνίες  και κατά  τις  τρεις  μετά  τα μεσάνυχτα,  ανοίξει την τηλεόρασή του,  τότε  βλέπει να παρελαύνουν ένα σωρός διαφημίσεις  από μελλοντολόγους, οραματιστές  και χαρτορίχτρες,  που διαφημίζουν τις ικανότητές τους, για να εξηγήσουν στους ευκολόπιστους  τις εξελίξεις  των ερωτικών τους  ρομάντζων,  την πορεία  των επιχειρήσεών τους  και γενικά  να τους  παρουσιάσουν  τι τους περιμένει στο μέλλον. Με  δυο  λόγια  μπαρούφες,  που οι ευκολόπιστοι τις πιστεύουν.  Και πρέπει αυτοί να είναι πολλοί,  γιατί  οι ακριβές  διαφημίσεις  είναι αναρίθμητες. Αν  οι μελλοντολόγοι  δεν κέρδιζαν πολλά,  πώς  θα πλήρωναν  τις διαφημίσεις.

Και επειδή  πρόκειται για καθαρή απάτη, ερωτάται,  πού  είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  για να διαφυλάξει τους τόσους αφελείς  Έλληνες  πολίτες ;;;

Ο κ. Θόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας