Οι οδυνηρές επιπτώσεις από την κατάργηση πριν από έναν μήνα της εμβληματικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για τον έλεγχο των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς δεν άργησαν να φανούν, καθώς μια νέα κούρσα εξοπλισμών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και τη φορά αυτή δεν αφορά μόνον τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Τώρα νέοι «παίκτες», τους οποίους δεν κάλυπταν οι συμφωνίες της ψυχροπολεμικής εποχής, εμφανίζονται στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα ο έλεγχος της χρήσης των πυρηνικών να έχει καταστεί πλέον αδύνατος, ενώ αναμένεται ακόμη και η περιώνυμη συμφωνία START για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων που λήγει το 2021 να μην ανανεωθεί, λόγω της γνωστής απέχθειας του προέδρου Τραμπ για τις διεθνείς συμφωνίες. Μια απέχθεια όμως που οδηγεί τελικά σε νέους ορατούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη, με την κατάρρευση της «αρχιτεκτονικής των ελέγχων» των περασμένων δεκαετιών.

Στη νέα αυτή περίοδο ενός κυοφορούμενου νέου ψυχρού πολέμου πρωτοστατεί η Κίνα, καθώς αντιδρά στον εμπορικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται τώρα από την περιώνυμη συμφωνία για τα πυρηνικά του, που επίσης κατήργησε ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ είναι προφανές ότι απέτυχε στην προσπάθειά του να πείσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να εγκαταλείψει τις δοκιμές νέων πυρηνικών πυραύλων, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του περί του αντιθέτου. Σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις έρχεται τώρα να προστεθεί και μια πιθανή σύγκρουση δύο ακόμη κατόχων πυρηνικών όπλων, της Ινδίας και του Πακιστάν, με αφορμή την κατάργηση από τον ινδό πρόεδρο της αυτονομίας της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο αυτές χώρες είχαν ήδη οδηγηθεί σε πολεμική αναμέτρηση τρεις φορές στο παρελθόν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα και οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, χωρίς να διακριβωθούν οι συνθήκες για το τι ακριβώς συνέβη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρόκειται για αποτυχημένη δοκιμή ενός νέου πυρηνοκίνητου βαλλιστικού πυραύλου. Πρόκειται για ένα νέο υπερόπλο, που διαθέτει έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα και έτσι μπορεί να φθάσει πετώντας χαμηλά σε κάθε γωνιά της Γης, χωρίς να εντοπίζεται, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν. Την ωραία αυτή ατμόσφαιρα ήλθε μάλιστα να επιβεβαιώσει η καταγγελία των ρωσικών αρχών ότι μαχητικά του ΝΑΤΟ παρεμπόδισαν στον διεθνή εναέριο χώρο της Βαλτικής το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο ρώσος υπουργός Αμυνας, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος. Ετσι αναμένουμε τώρα ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο αυτού του νέου ψυχρού πολέμου και πού θα οδηγήσουν τελικά όλα αυτά.