Με καθυστέρηση περίπου δύο ετών από τη μέρα που το ανήγγειλε, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, παραιτήθηκε από το θρόνο του, συνεχίζοντας ωστόσο το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων.

Το Νοέμβριο του 2017, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από το θρόνο της μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο τέλος του 2018 και ζήτησε γονυπετής «συγγνώμη» από τους πιστούς για «όσα τυχόν είπε και τους πίκρανε».

Στη διάρκεια της πορείας του, ο Αμβρόσιος προκάλεσε πολλές φορές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, κυρίως σε ότι αφορά στην LGBTQI+ κοινότητα, για τις οποίες και βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ενώ γνωστή είναι στο πανελλήνιο η σχέση του με πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, με τον ίδιο να είναι γνωστός με το παρατσούκλι «χωροφύλακας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη καταδίκη του για το άρθρο που είχε ανεβάσει στο προσωπικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Φτύστε τους», αναφερόμενος σε ομοφυλόφιλους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Ο ίδιος, όπως φάνηκε και σήμερα, παραμένει αμετανόητος για το ζήτημα, δηλώνοντας προκλητικά πως δεν υπάρχει κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει, ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ως «παράσημο» την ποινή που του επεβλήθη για τους ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην υπόθεση της καταδίκης του μετά από δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είπε ότι «είναι παράσημο, είναι παράσημο η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριο».

Η επιστολή παραίτησής του

Λίγες ώρες αργότερα μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σε αυτή, επιμένει να χαρακτηρίζει ως «παράσημο της διά Χριστόν κακοπάθειας» την ποινή που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο σχετικά με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλοφίλους, που κρίθηκαν ρατσιστικές, την ίδια ώρα που δηλώνει πως επιθυμεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του να είναι χρόνια «ειρήνης, προσευχής και… μετανοίας».

Κάνει λόγο δε για «δίωξή του εμφανώς από τους ομοφυλόφιλους και αφανώς από τους άθεους και μάγους της έως χθες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Καθώς, λοιπόν, τήν 28ην Ἰανουαρίου 2019 ὁ Πανάγαθος Θεός ηὐδόκησεν, ὥστε ἡ ἀναξιότης μου νά δοξασθῇ καί μέ τό παράσημον τῆς διά Χριστόν κακοπαθείας, διωκόμενος ἐμφανῶς μέν ὑπό τῶν ὁμοφυλοφίλων, ἀφανῶς δέ ὑπό τῶν παραγόντων τῆς ἕως χθές Κυβερνήσεως τῶν Ἀθέων καί Μάγων  τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, καί καθώς ἐπίσης «κακοπαθῶ μέχρι δεσμῶν ὡς κακοῦργος» αναφέρει χαρακτηριστικά.