Απολιθωμένο δάσος Λέσβου: Ανακαλύφθηκαν δύο γιγάντιοι κορμοί

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς οι δύο κορμοί είναι οι μεγαλύτεροι απολιθωμένοι, που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο διάσημο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Αναδεικνύουν τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στον εν λόγω νησιωτικό χώρο.

Δύο γιγάντιοι, άριστα διατηρημένοι, κορμοί απολιθωμένων κωνοφόρων δένδρων, ο ένας πεσμένος πάνω από τον άλλο, μήκους 21 και 23 μέτρων αντίστοιχα, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», στη θέση Ακρόχειρας της Κοινότητας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς οι δύο κορμοί είναι οι μεγαλύτεροι απολιθωμένοι, που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα στο διάσημο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Ζούρο, «πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για προγονικές μορφές σεκόιας και η έρευνα που θα ακολουθήσει θα επιβεβαιώσει τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς τους».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά καθώς αποκαλύπτουν τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Λέσβος: «Τα γιγάντια δένδρα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν, ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από μεγάλες λασποροές ηφαιστειακών υλικών με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίσθηκαν», τονίζει.

Τι αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων στις περιοχές θεμελίωσης των ανεμογεννητριών «τα οποία διαχειρισθήκαμε σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας και έχουν ήδη μεταφερθεί στους χώρους του Μουσείου» προσθέτει.

Σε διπλανό χώρο αποκαλύφθηκαν κι άλλα σημαντικά απολιθώματα τα οποία θα διατηρηθούν στη θέση τους ώστε να καταστούν επισκέψιμα στο μέλλον.

Εκτός από τους δυο τεράστιους κορμούς έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις ακόμη μικρότεροι σε μέγεθος, οι οποίοι θα διατηρηθούν επίσης στη θέση τους.

Η νέα απολιθωματοφόρα θέση βρίσκεται δίπλα σε ήδη περιφραγμένη έκταση με πλήθος απολιθωμένων κορμών, με την οποία είναι δυνατό να ενοποιηθεί και γίνει επισκέψιμη.

Οι εν λόγω ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Ακρόχειρας» της Κοινότητας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science