Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι μία διατροφή γεμάτη με αναψυκτικά, γλυκά, πίτσες και πατατάκια δεν ευνοεί καμία σιλουέτα. Ποιος μπορεί άλλωστε να περιοριστεί στο ένα πατατάκι;

Η νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ κατάφερε να αποδείξει ότι αυτά τα τρόφιμα προκαλούν υπερφαγία, με αποτέλεσμα όσοι τρώνε υπερβολική ποσότητα από αυτά να παχαίνουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμα δεν είναι βέβαιοι για το ποιο ακριβώς στοιχείο στα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι αυτό που προκαλεί τόσο την υπερφαγία όσο και την ραγδαία αύξηση του βάρους.

Το πείραμα

Οι 20 συμμετέχοντες της έρευνας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι συμμετέχοντες της μίας ομάδας κατανάλωναν ημερησίως για δύο εβδομάδες, δύο επεξεργασμένα γεύματα.

Οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας κατανάλωναν ημερησίως για δύο εβδομάδες, δύο γεύματα μη επεξεργασμένης τροφής, όπως γιαούρτι, φρούτα και  ξηρούς καρπούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες βεβαιώθηκαν ότι κάθε γεύμα είχε τις ίδιες ποσότητες των ίδιων θρεπτικών ουσιών – συμπεριλαμβανομένου του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών – και επετράπη στους συμμετέχοντες να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερο από κάθε γεύμα.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν επεξεργασμένες τροφές, εμφάνισαν μεγαλύτερη τάση τάσεις υπερφαγίας ενώ παράλληλα έτρωγαν πολύ πιο γρήγορα. Κατανάλωσαν 508 περισσότερες θερμίδες και πήραν κατά μέσο όρο ένα κιλό.

Αντίθετα οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την διατροφή με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα έχασαν ακριβώς τα ίδια κιλά.

Πέραν της επεξεργασίας, οι επιστήμονες όρισαν έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα στην αύξηση του βάρους και του λίπους και αυτός ήταν η ταχύτητα.

«Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τη βάση ενός υγιούς οργανισμού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι χρειάζεστε επαρκή χρόνο για να καταναλώνετε σωστά την τροφή σας», επισημαίνουν οι ερευνητές.