Σε καθεστώς επιτήρησης από το Μαξίμου όλα τα υπουργεία

Πρώτα δείγματα γραφής από το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με διαρκή παρεμβατικό ρόλο από το επιτελείο του Μαξίμου – Πώς επέλεξε τους τεχνοκράτες, πώς θέλει να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ήταν το πρώτο που γίνεται στο Μαξίμου, εγκαινιάζοντας και συμβολικά την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το μοντέλο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε θετικά και αρνητικά σχόλια, έχει εξάψει την περιέργεια και έχει σωρεύσει απορίες, αλλά σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας ένα σύστημα διακυβέρνησης με τόσο έντονο, και θεσμικά κατοχυρωμένο, παρεμβατικό ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν όρισε μόνο τους υπουργούς, αλλά και τους υφυπουργούς, απονέμοντάς τους συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Εφτιαξε μια κυβέρνηση αποκλειστικά δικών του προδιαγραφών, το έργο της οποίας θα εποπτεύεται από το στενό του επιτελείο, και ανεξαρτήτως αν αρέσει ή δεν αρέσει στα άλλα κόμματα έχει ενδιαφέρον πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφές από την πρώτη ημέρα ότι δεν θα κυβερνά από απόσταση, καθιερώνοντας πέρα από τις παραδοσιακές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και τακτικές δικές του επισκέψεις στα υπουργεία.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει:

Πώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τους τεχνοκράτες

Πώς θέλει ο Πρωθυπουργός να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση

Πόσο συχνά θα συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο

Οι επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τις υπερξουσίες του Μαξίμου

Το σύστημα παρακολούθηση «Μαζί» – Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Το στοίχημα για τη διεθνή αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk