Ποια τα τρία νομοσχέδια express που καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια.

Την ίδια στιγμή, με εντολή του πρωθυπουργού μπαίνει «ψαλίδι» στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.  Σε αυτό το πλαίσιο κάθε υπουργός θα δικαιούται μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους. Αντίστοιχα, οι υφυπουργοί θα δικαιούνται μέχρι έξι μετακλητούς υπαλλήλους έκαστος, χωρίς δημοσιογράφο. Αν ο δημοσιογράφος κριθεί αναγκαίος, τότε μπορούν να καλύψουν μία από τις έξι θέσεις.

Οργάνωση του κράτους

Έτσι, το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα κατατεθεί τελικά σήμερα Πέμπτη με στόχο να ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο και τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό. Βασικός στόχος που διατρέχει όλο το νομοσχέδιο είναι κανόνες που θυμίζουν τη διοίκηση μεγάλου οργανισμού, ώστε το κράτος να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προβλέπεται η επαναφορά του υπουργικού συμβουλίου με οργανόγραμμα και συλλογικές διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο θα περιγράφει αναλυτικά τις διαδικασίες με βάση τις οποίες θα γίνονται ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Μέσω του νομοσχεδίου θα προκύψει μία ανεξάρτητη αρχή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποια θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό. Αυτό θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή και θα ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα αποτελούν τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν τον Αύγουστο, οι μειώσεις είναι οι εξής:

  • Για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%
  • Για ιδιοκτησίες αξίας απο 60.000 ευρώ μέχρι 70.000 ευρώ η μείωση θα είναι 27%.
  • Για ακίνητη περιουσία από 70.000 ευρώ μέχρι 80.000 ευρώ η μείωση θα είναι 25%.
  • Για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%.
  • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες που υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ ευρώ η μείωση είναι 10%.

120 δόσεις

Μπόνους στους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα την τηρούν ευλαβικά και θα παραμείνουν σε αυτή μέχρι το τέλος σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη κίνητρο στους οφειλέτες προκειμένου να ακολουθήσουν τη νέα ρύθμιση και να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία. Συγκεκριμένα, όσοι παραμείνουν συνεπείς μέχρι το τέλος της ρύθμισης η Εφορία θα τους επιβραβεύει επιστρέφοντάς τους ένα ποσοστό των τόκων που πλήρωσαν για τη ρυθμισμένη οφειλή τους. Το ποσό των τόκων θα επιστρέφεται στους συνεπείς οφειλέτες με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης

.

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας θα προβλέπεται:

  • Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ.
  • Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%.
  • Η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
  • Η αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
  • Η θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Πολυνομοσχέδιο

Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό, θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Θα περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων Υπουργείων για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, την οργάνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις Υπουργείων, με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τους Ποινικούς Κώδικες η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στη δυνατότητα αποφυλάκισης των τρομοκρατών της 17Ν αλλά και επικίνδυνων εγκληματιών. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σειρά ρυθμίσεων με νομικές δικλείδες ώστε να μην επιτρέπεται στους καταδικασθέντες για τρομοκρατία να αποφυλακιστούν με κατ’ οίκον περιορισμό.

Ανάμεσα στις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες περιλαμβάνονται οι τροποποιήσεις άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων μετατρέπονται μια σειρά από κακουργήματα σε πλημμελήματα, η ελάφρυνση ποινών για μια σειρά αδικήματα όπως η εμπορία ναρκωτικών κ.α.

Το άρθρο που αφορά την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά και κατασκευή μολότοφ θα δεχθεί σειρά τροποποιήσεων, καθώς είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα. Επιπλέον, ως προς το αυστηρότερο θα μετατραπούν τα άρθρα για το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας, όπως και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, για το οποίο θα εισαχθούν μεγαλύτερες ποινές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk