Ανακοινώθηκε στη Λευκωσία το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Ως είθισται  το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί Ελληνας Πρωθυπουργός μετά την εκλογή του είναι στην Κύπρο προκειμένου να καταδεικνύεται η άρρηκτη ενότητα που υπάρχει. Αυτό δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΚΥΠΕ Πρ. Προδρόμου.  Στη Κύπρο ετοιμάζουν στον κ. Μητσοτάκη θερμότατη υποδοχή.
Στη διήμερη αυτή επίσκεψη ( 28 και 29 Ιουλίου) τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.
Ο κ. Προδρόμου ανάφερε ότι ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι ενεργή και να διαφαίνεται προοπτική για κάποια προκαταρκτική άτυπη σύσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών (με το σχήμα της Διάσκεψης των ΗΕ για την Κύπρο), έχει μεγάλη σημασία να γίνουν όλες οι συνεννοήσεις και να τεθούν οι συγκεκριμένες βάσεις για το διαρκή συντονισμό που έχουμε πάντα με την ελληνική κυβέρνηση.
«Με την Ελλάδα προχωράμε μαζί γιατί τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε. Είναι μια νέα κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια άγνωστη κυβέρνηση με δεδομένο ότι  ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Πρωθυπουργός και γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν συνεννοηθεί και συνεργαστεί σε διεθνή φόρα» επισήμανε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στη συνάντηση που θα έχουν θα ανασκοπηθούν  οι εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και την από κοινού διπλωματική δραστηριότητα  τόσο μέσα στην Ε.Ε. όσο και γενικότερα διεθνώς.
Παράλληλα με τα εθνικά θέματα θα συζητηθούν και διμερή θέματα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της πρώτης μέρας της επίσκεψης θα παραθέσει και επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, στο οποίο θα παραστούν εκτός από τα μέλη της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και όλες οι αρχές της χώρας.