Η τραγωδία στο Μάτι θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα όταν το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του.

Δεν αναφέρομαι απλώς στον κυνισμό και την ανικανότητα που επέδειξε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και τον τρόπο που αρχικά το είδαν ως «στραβή» που χάλαγε το αφήγημα της «εξόδου από τα μνημόνια».

Ούτε στις διάφορες προσπάθειες να απαλλαγούν κρατικοί λειτουργοί των ευθυνών τους, είτε με τις προκλητικές συνεντεύξεις όπου επέμεναν ότι «όλα έγιναν σωστά», είτε με τα συνωμοσιολογικά παραμύθια για τους δορυφόρους που δήθεν έδειχναν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Κυρίως αναφέρομαι σε βαθύτερες και διαχρονικές ευθύνες που κάνουν την τραγωδία στο Μάτι προμελετημένο έγκλημα.

Γιατί προμελετημένο έγκλημα ήταν η για δεκαετίες ανοχή στο να χτίζουμε παραθεριστικές «δασουπόλεις» που την κρίσιμη ώρα μπορούν να γίνουν παγίδες φωτιάς.

Γιατί προμελετημένο έγκλημα ήταν ότι ουδέποτε χαράχτηκαν δρόμοι και διέξοδοι διαφυγής.

Γιατί προμελετημένο έγκλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν πραγματικά σχέδια εκκένωσης και δεν είχαν ενεργοποιηθεί υπηρεσίες όπως το 112.

Γιατί προμελετημένο έγκλημα είναι να μην υπάρχουν επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια από την αστυνομία για την εκτροπή της κυκλοφορίας σε περιπτώσεις πυρκαγιών, όπως αυτή. 

Γιατί προμελετημένο έγκλημα ήταν ότι η Πυροσβεστική δεν είχε τα μέσα για να μπορεί να χειριστεί δύο μεγάλες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή. 

Και όταν έχει γίνει όλη αυτή η προμελέτη, δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί καταστροφικά με την ανευθυνότητα αυτοδιοικητικών αρχόντων, στελεχών των σωμάτων ασφαλείας αλλά και κυβερνητικών παραγόντων και να έχουμε μια τραγωδία όπως αυτή στο Μάτι.

Ένα χρόνο μετά καλά κάνουμε και θυμόμαστε.

Κυρίως, όμως, όλα αυτά πρέπει να τα δει η νέα κυβέρνηση. Να δει τα βίντεο, να επισκεφτεί τις περιοχές, να μιλήσει με τα θύματα. Να πάρει έστω και μια αμυδρή εντύπωση από τη φρίκη και το κακό.

Και να πάρει εκείνα τα μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Να κατευθύνει πόρους και εξοπλισμό στην Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Να φροντίσει να υπάρχουν επιτέλους σχέδια εκκένωσης.

Να επικαιροποιηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή. Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα επικίνδυνα αυθαίρετα που κλείνουν δρόμους και ρέματα. Να γίνουν όλες οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται σε όλη τη χώρα ώστε να σταματήσουμε να έχουμε παραθεριστικούς οικισμούς παγίδες –  φωτιάς. 

Γιατί διαφορετικά και αυτή η κυβέρνηση απλώς θα συμμετέχει στην προμελέτη του επόμενου ανάλογου εγκλήματος.