«Καλώς ήρθες και πάλι Ελλάδα»

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι ουσιαστικοί λόγοι της επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας στις αγορές

Στις προγραμματικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει περικοπές».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η Ελλάδα θέλει να τηρήσει τους συμπεφωνημένους με τους δανειστές της στόχους στο πεδίο των περικοπών. Με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ανάπτυξη η νέα συντηρητική κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει μόνη της τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του προγραμματικές δηλώσεις το Σάββατο. Μόλις το 2020 θέλει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν απορρίψει ήδη προηγουμένως το ενδεχόμενο ταχείας μείωσής τους».

Οι επενδυτές σε αναζήτηση αποδόσεων

Στην πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται σχόλιο της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Καλώς ήρθες και πάλι Ελλάδα».

«Με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ανάπτυξη η νέα συντηρητική κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει μόνη της τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και νέες θέσεις εργασίας»«Με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ανάπτυξη η νέα συντηρητική κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει μόνη της τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και νέες θέσεις εργασίας»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ενώ πριν από 10 περίπου χρόνια ήταν ο τρόμος των χρηματαγορών, σήμερα τα θέλουν όλοι οι επενδυτές. Ο λόγος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. 13 δις ήθελαν να επενδύσουν την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές σε μια νέα έκδοση. […] Το μεγάλο ενδιαφέρον που προσέλκυσε η πρόσφατη έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει αφενός ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την άλλοτε χώρα της κρίσης. Αλλά και η κυβερνητική αλλαγή με τον φίλα διακείμενο στην οικονομία Μητσοτάκη πλέον στην κορυφή, επηρεάζει θετικά τη διάθεση των επενδυτών. Αυτοί όμως δεν είναι οι αποφασιστικοί λόγοι της υψηλής ζήτησης που είχαν τα ομόλογα. (Η ζήτηση) αντικατοπτρίζει κυρίως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αγορά του ευρώ. Κρατικά ομόλογα με θετικές αποδόσεις σπανίζουν πλέον στην Ευρωζώνη. Για ομόλογο 7ετούς διάρκειας η Ελλάδα προσφέρει κουπόνι 1,875%. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι εντυπωσιακά υψηλό. Στις ισχυρές οικονομικά χώρες τα ομόλογα ίδιας διάρκειας έχουν αρνητική απόδοση.

[…] Στις αγορές οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι η ΕΚΤ θα δρομολογήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Και μόνον η προοπτική της επιστροφής σε αυτή την ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική πτώση των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη. Και στην Ελλάδα. Η χώρα που μόλις πριν από μια 10ετία έπρεπε να σωθεί από τη χρεοκοπία μπορεί να δανείζεται πλέον με όρους όπως οι ΗΠΑ. Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς μη επενδυτικής βαθμίδας. Δικαίως πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους αυτής της προφανούς διαστρέβλωσης».

Κώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk