Στην εκπομπή One Talk Weekend μίλησε ο διεθνολόγος, τουρκολόγος και νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος. Υποστήριξε την ανάγκη να «βλέπουμε πως σκέπτονται οι Τούρκοι και όχι να κρίνουμε βάσει του δικού μας αξιακού κώδικα» και χαρακτήρισε την Τουρκία «εντελώς προβλέψιμη στις κινήσεις της».

«Η Τουρκία δεν ήθελε ποτέ την ευρωπαϊκή πορεία, με τον τρόπο που το σκέφτονται οι ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πλέον βαδίζει σταθερά προς μια απεξάρτηση και από τα δύο στρατόπεδα, Δύση και Ρωσία». Τόνισε πως «εάν φύγουν από το ΝΑΤΟ, θα γίνουν πολύ πιο σκληροί με εμάς», ενώ σχετικά με τον Ερντογάν είπε ότι «έχασε την εμπιστοσύνη του προς τους Αμερικανούς το 2016, επειδή ένιωσε ότι προσπάθησαν να τον ρίξουν». Αναλύοντας την τουρκική κοινωνία, ανέφερε πως «υπάρχουν 72 εθνότητες, και έντονες κοινωνικές και διαιρετικές τομές», ενώ για την οικονομία της γειτονικής χώρας εξήγησε πως «όσο πέφτει η λίρα φτωχαίνει ο κόσμος καθημερινά» ωστόσο «οι μεγάλες συναλλαγές γίνονται με δολάρια, όπως και η μαύρη αγορά». Σχετικά με τις ΗΠΑ, σχολίασε πως «ο πρόεδρος Τραμπ είναι έμπορος και δε θέλει να χάσει έναν καλό πελάτη οπλικών συστημάτων, όπως η Τουρκία».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «αν κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους, που σίγουρα κάποια στιγμή θα κάτσουμε, σίγουρα κάτι θα έχουμε χάσει. Αυτό είναι ο συμβιβασμός» και διερωτήθηκε για το κατά πόσο «εμείς είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο». Τέλος σημείωσε ότι αυτό που η «Ελλάδα λέει προκλητικότητα οι Τούρκοι το αποκαλούν ως επιμέλεια των δικαιωμάτων τους», ενώ κατέληξε πως «δεν προβλέπει ένα θερμό επεισόδιο, αλλά ένα ατύχημα είναι πάντοτε πολύ πιθανό».

Πηγή: onetv.gr