Στην ανάγκη υλοποίησης προγράμματος μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προς όφελος των κοινωνικών τάξεων και των πιο αδύναμων, αναφέρθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως για να αλλάξει η Ελλάδα και να βάλει πορεία προς την πρόοδο, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προς όφελος όλων των κοινωνικών τάξεων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και αυτών που έχουν πληγεί με δραματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «παραπέμπουν σε μια κλασικά συντηρητική πολιτική, προσαρμοσμένη σε έναν βαθμό στα σημερινά δεδομένα».

Ανέφερε ότι οι μειώσεις στη φορολογία που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το τοπίο στην οικονομία και κυρίως δεν αφαιρούν τα δυσβάσταχτα βάρη από τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους. Είπε ακόμη ότι βασική προϋπόθεση παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων, που αν δεν επιτευχθεί, δεν πρόκειται να αναπνεύσει η χώρα.

«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Με επενδύσεις, με φοροελαφρύνσεις, με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μόνο έτσι θα έχουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με καλές παροχές δημόσιας υγείας και παιδείας για όλους», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Για την πολιτική της κυβέρνησης στον Τομέα της Δικαιοσύνης, η βουλευτής είπε ότι το ΚΙΝΑΛ θέτει ως «βασικό πρόταγμα την καλοπροαίρετη αποδοχή κάθε προγραμματικής δήλωσης που θα θέτει τον πολίτη μπροστά, που θα αποδεικνύει πως εκσυγχρονιζόμαστε σε κάθε τομέα που καρκινοβατούσε εις βάρος της ελληνικής πολιτείας». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν ειπώθηκε πρόταση για την ένταξη στους κόλπους της Δικαιοσύνης, της διαδικασίας Διαμεσολάβησης. Για τον νέο Ποινικό Κώδικα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την τελευταία μέρα πριν τη διάλυση της Βουλής στην ψήφισή του, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και πολλά ερωτήματα. Πρόσθεσε όμως ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά λόγω της βιασύνης και της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία σειρά από ιδιαίτερα προβληματικές διατάξεις.

«Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά με επιστημονικά τεκμηριωμένο και πολιτικά νηφάλιο τρόπο. Να γίνουν αλλαγές που να μην επιτρέπουν αποφυλακίσεις αμετανόητων τρομοκρατών, ούτε ευνοϊκή μεταχείριση καταδικασμένων εγκληματιών για σοβαρές υποθέσεις», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε στην ανάγκη αξιοκρατικής επιλογής της ηγεσίας στον τομέα της Δικαιοσύνης. Στόχος μας είναι να προφυλαχθεί ο νευραλγικός τομέας της Δικαιοσύνης από κομματικές επιρροές».