«Η αλλαγή θέσης για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καθρέπτης της υποκρισίας της ΝΔ», δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις, για τη πολιτική της κυβέρνησης είναι αρνητικά αποκαλυπτικές».

Η κυρία Γεννηματά εκτιμά ότι η κυβέρνηση με το «καλημέρα» παραδόθηκε στους δανειστές και παρέπεμψε και το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ελληνικές καλένδες. «Αλλαγή πολιτικής, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και διατήρηση του αποικιακού χαρακτήρα ρόλου του υπερταμείου. Χωρίς την αλλαγή αυτών των δεσμεύσεων Τσίπρα, ούτε πόροι για την ανάπτυξη, ούτε στήριξη μεσαίας τάξης, ούτε μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων μπορούν να υπάρξουν», υπογραμμίζει.

Η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερά στην εθνική συνεννόηση για τα Εθνικά θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το Υπερταμείο, τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως οι καλοθελητές που προεξοφλούν το μέλλον και το ρόλο του είναι μακριά, για μια ακόμα φορά, από την πραγματικότητα. «Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς», σημειώνει και με αφορμή την διαδικασία διορισμού των νέων γενικών γραμματέων, υπογραμμίζει: «…φάνηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λογική του κομματικού κράτους. Και αυτό δεν φτιασιδώνεται με την αναζήτηση και εξαγορά με καρέκλες «πρόθυμων» από άλλους πολιτικούς χώρους. Το βαφτίζουν διεύρυνση, ο κόσμος όμως αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για συναλλαγή. Ο κ Μητσοτάκης μιμείται πρακτικές Τσίπρα».

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Έχουμε διατυπώσει για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Για ένα δίκαιο, αναλογικό εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Μακριά από ένα δυσανάλογο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Με διασφάλιση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού», τονίζει σχετικά με την αλλαγή της απλής αναλογικής.

Επίσης δεσμεύεται το φθινόπωρο να επαναφέρει στη Βουλή την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση, από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο ευρώ. «Για να τελειώσει επιτέλους η συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν όλα αυτά χρόνια συστηματικά να συγκαλύψουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για την κρίση και τα μνημόνια, και να τα χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ», όπως λέει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ