Ξένες ταινίες

«Jurassic park: ο χαµένος κόσµος» (Jurassic park: the lost world) STAR, 21.00

Οταν η φαντασία του Στίβεν Σπίλμπεργκ καλπάζει, οι δεινόσαυροι επιστρέφουν στη Γη. Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή του νησιωτικού πάρκου δεινοσαύρων, ο εμπνευστής του Τζον Χάμοντ αναγκάζεται να αποκαλύψει στον εκκεντρικό επιστήμονα Ιαν Μάλκολμ ότι υπάρχει και δεύτερο νησί που φιλοξενεί… δεινοσαύρους! Δεύτερο μέρος της θρυλικής σειράς ταινιών, οι οποίες άλλαξαν ριζικά το είδος της περιπέτειας φαντασίας και έσπασαν τα ταμεία. (ΗΠΑ, 1997, 129′)

«Foxcatcher» EPT2, 22.00

Η αληθινή ιστορία του παρανοϊκού δισεκατομμυριούχου Τζον Ντι Ποντ που ήθελε να ηγηθεί μιας ομάδας παλαιστών στους Ολυμπιακούς της Σεούλ χωρίς να έχει ιδέα από το άθλημα. Το μεγαλύτερο ατού αυτής της ταινίας είναι οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη του εντελώς μεταμορφωμένου (κωμικού κατά βάση) ηθοποιού Στιβ Καρέλ, εδώ σε έναν δραματικό ρόλο για τον οποίο προτάθηκε για το Οσκαρ. Το ίδιο βραβείο στην κατηγορία του Β’ ρόλου διεκδίκησε ο Μαρκ Ράφαλο, ενώ υποψηφιότητες κέρδισε επίσης ο σκηνοθέτης Μπένετ Μίλερ, οι σεναριογράφοι Μαξ Φράι, Νταν Φούτερμαν και οι Ντένις Λίντιαρντ, Μπιλ Κόρσο για τις κομμώσεις και το μακιγιάζ. (ΗΠΑ, 2004, 134′)

«Το δείπνο» (The dinner) ALPHA, 01.10

Αμερικανική εκδοχή του ομότιτλου ολλανδικού μυθιστορήματος με παγκόσμια απήχηση του Χέρμαν Κοχ, η ταινία του Ορεν Μόβερμαν μιλά για τη δυσκολία (ή την παντελή έλλειψη) επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο ζευγάρια γονέων (Ρίτσαρντ Γκιρ, Ρεμπέκα Χολ, Στιβ Κούγκαν, Λόρα Λίνεϊ) και τα παιδιά τους. Η σκληρή αυτή ιστορία «ξεδιπλώνεται» με πολύ ήπιο τρόπο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου σε εστιατόριο υπερπολυτελείας (ο χώρος του εστιατορίου είναι από μόνος του ένας ακόμα πρωταγωνιστής). (ΗΠΑ, 2017, 110′)