Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του Οντάριο αλλά και του Καναδά υποστηρίζουν ότι η κάνναβη συνδέεται άμεσα με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένη ωορρηξία και μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η THC ουσία της κάνναβης δρα όχι μόνο στους υποδοχείς του εγκεφάλου αλλά και στα αναπαραγωγικά όργανα αντρών και γυναικών μειώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Αποδυναμωμένο σπέρμα

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του σπέρματος και η γονιμότητα των αντρών μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από τη χρήση μαριχουάνας, με την πιο πρόσφατη έρευνα του 2018 να εστιάζει σε 400 άντρες.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σπέρματος από 400 άντρες που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για στειρότητα.

Οι άνδρες που είχαν κάνει έστω και μία φορά χρήση κάνναβης εμφάνισαν σπέρμα με μειωμένο όγκο και μικρότερη κινητικότητα, ενώ και το σχήμα του ήταν ανώμαλο, γεγονός που δυσκολεύει την διείσδυσή του σε ένα ωάριο.

Προβλήματα στον έμμηνο κύκλο

Στο πλαίσιο παλαιότερης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 200 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η περιστασιακή χρήση κάνναβης συνδέεται με καθυστερήσεις στον έμμηνο κύκλο έως και τρεισήμισι ημέρες.

Παράλληλα στις περιπτώσεις συχνής χρήσης, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες δεν είχαν καθόλου ωορρηξία, δηλαδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ωάριο προκειμένου να γονιμοποιηθεί.

Τι λένε οι επιστήμονες

«Σαφώς και η χρήση κάνναβης παίζει ρόλο σε θέματα γονιμότητας. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και το στρες, που ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα» υπογραμμίζει η Δρ Sara Ilnitsky, ενδοκρινολόγος που επικεντρώνεται σε θέματα αναπαραγωγής και στειρότητας.

Αν και οι μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση της κάνναβης είναι μικρές, οι επιστήμονες προτείνουν στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν να τη μειώσουν και αν κάποιος τη χρησιμοποιεί θεραπευτικά, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του αναφορικά με τα οφέλη και τις επιπτώσεις της χρήσης.