Σε έξι ελληνίδες γυναίκες αναφέρονται στην κυριακάτικη έκδοσή τους οι Financial Times, αναφέροντας ότι είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.

Με τίτλο «Έξι γυναίκες που πρέπει να προσέξουμε» αναφέρονται σε πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων, την πολιτική, τις ΜΚΟ και αθλητισμό. Σύμφωνα με την Κέριν Χόουπ που υπογράφει το δημοσίευμα, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη διεθνή της θέση, στην περίοδο που θα ακολουθήσει. “Για κάποιες από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες της Ελλάδας, η οικονομική κρίση ήταν ένα σήμα για να μεταναστεύσουν σε δουλειές στο εξωτερικό. Άλλες όμως είδαν μεγαλύτερες ευκαιρίες στη χώρα τους. Ακολουθούν έξι πολύ επιτυχημένες γυναίκες που χτίζουν το μέλλον της Ελλάδας”.

Οι FT κάνουν εκτενή αναφορά στην υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας ότι διερευνά τρόπους για να περιορίσει τον αναχρονιστικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κόμμα της κερδίσει τις εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε.

Μια 45ετής Συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η Κεραμέως. Προ μίας δεκαετίας, η τότε συντηρητική κυβέρνηση αποπειράθηκε να άρει την απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Η αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει μια ιδεολογική προσέγγιση στην ανώτατη εκπαίδευση, καταργώντας το ανώτατο όριο ετών που μπορούσε ένας φοιτητής να παραμείνει σε ένα ίδρυμα χωρίς να παίρνει πτυχίο, παγώνοντας ένα σχήμα αξιολόγησης των διδασκόντων, και ανακοινώνοντας δεκάδες συγχωνεύσεις σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης με περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας.