Οι παλαιές κατοικίες φαίνεται πως ξαναβρίσκουν τη… λάμψη τους.

Τα παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών βρίσκονται στην πρώτη θέση των ενδιαφερομένων αγοραστών -με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία- καθώς 7 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, ενώ οι τιμές πώλησης το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου έτους κινούνται σε σταθερά επίπεδα με ανοδικές τάσεις.  Οι μεγαλύτερες δε αυξήσεις παρατηρούνται στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων, παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κ.τ.λ.

Ειδικότερα όσον αφορά την προτίμηση των ενδιαφερομένων αγοραστών ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου, από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, καθώς πανελλαδικά προτιμώνται παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 2% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, καθώς 7 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες ηλικίας 11-20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα.

Στην Αττική η πλειονότητα των ακινήτων (85%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (μέχρι πενταετίας) απουσιάζουν εντελώς, ενώ τα ακίνητα ηλικίας 6-15 ετών συγκέντρωσαν μόλις 7% του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16-25 ετών το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 8%.

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών σε ποσοστό 63%, ενώ ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών προτιμήθηκαν μόλις από το 5% των αγοραστών. Την ίδια στιγμή, περίπου 1 στα 5 ακίνητα ήταν ηλικίας 6-15 ετών (20%) και το υπόλοιπο ποσοστό 12% αφορούσε ακίνητα 16-25 ετών.

Οσον αφορά την επιλογή ακινήτου ανάλογα με την επιφάνεια, στην Αττική προτιμήθηκαν οι μικρές και πολύ μικρές κατοικίες (επιφάνειας έως 70 τ.μ.) σε ποσοστό 41%, ενώ 4 στους 10 επέλεξαν κατοικίες μεσαίου εμβαδού 71-110 τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη τη μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα ακίνητα εμβαδού 71-110 τ.μ. καθώς τα προτίμησαν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή σε ποσοστό 20% τα διαμερίσματα έως 50 τ.μ., καθώς και τα διαμερίσματα εμβαδού 51-70 τ.μ. που προτιμήθηκαν από το 18% των αγοραστών.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 4 στους 10 αγοραστές επέλεξαν ακίνητο 51-90 τ.μ., ενώ 1 στους 4 αγοραστές (24%) αγόρασε ακίνητο εμβαδού έως 50 τ.μ.